fbpx
Nedjelja , 16 Juna 2024

Čerkez: Rano je za produžavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima

Uvođenje stanja prirodne nesreće u FBiH otvorilo bi prostor za jači nadzor provođenja epidemioloških mjera, dodatne restrikcije Federalno ministarstvo zdravstva ne planira, kao ni popuštanje trenutnih mjera.
Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju u entitetu, naučni svijet i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i da na osnovu toga donose odluke o mjerama.

U Hrvatskoj na snagu bi trebalo da stupe nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje perioda izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, međutim ne smatraju da je još uvijek odgovarajuće vrijeme za takve promjene.

“Smatrali smo da je rano za skraćivanje izolacije, želimo prvo da prođe ovaj period polaska u školu, da vidimo kako će to ići, pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke WHO-a i mi ćemo se tako kretati”, rekao je Čerkez.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nedavno apelovalo na Ministarstvo zdravlja da razmotre odluku produžavanja radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto vanredno ograničenje radnog vremena, no u FBiH nadležni su mišljenja da postoje brojni razlozi zašto to još uvijek nije dobra odluka.

“Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da smanjimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizuje mogli bi to harmonizirati sa RS-om, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici”, riječi su Čerkeza.

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

Međutim, resorno ministarstvo je razmišljalo i o dopuštanju navijačima da prisustvuju utakmicama. Ukoliko se to dogodi, Čerkez kaže da je potrebno imati ograničen rad ugostiteljskih objekata upravo da se ne bi navijali i ljubitelji nogometa skupljali u kafićima poslije utakmice.

“S utakmicama i navijačima ćemo ići u dogovoru sa Republikom Srpskom, do sada nismo procijenili da je dobar trenutak”, rekao je Čerkez.

Govoreći o uvođenju stanja nesreće u Federaciji BiH kazao je da će to omogućiti jači nadzor poštivanja mjera, te da je to prijeko potrebno s obzirom na dosadašnje slabo praćenje i sankcionisanje neprovođenja mjera.

Kada je testiranje u pitanju, to se radi kao što je ranije i odlučeno – testiraju se oni koji osjećaju simptome, ali Čerkez kaže da je važno i povremeno testirati ljude u institucijama socijalne zaštite, domovima za stare i sličnim ustanovama, što i stoji u preporukama Ministarstva,

U posljednje vrijeme smo imali nekoliko slučajeva da se koronavirusom zarazila osoba koja ju je već jednom prebolovala. S njima se postupa isto kao i da nisu prebolovali koronavirus, s tim da se vjeruje da su prvih nekoliko mjeseci imuni. Iz toga proizilazi i epidemiološka odluka da oni koji su prebolovali koronavirus otprilike tri do četiri mjeseca ne moraju ići u izolaciju u slučaju kontakta sa zaraženom osobom.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …