fbpx
Utorak , 27 Februara 2024

Majka Emira kojoj su od COVID-19 umrli suprug i dva sina: “Majčino srce je znalo”

Jučer je iz bugojanske bolnice na kućno liječenje otpuštena Emira Duraković, majka Adisa i Harisa Durakovića i supruga Hajrudina koji su preminuli početkom septembra od posljedica zaraze korona virusa. Slučaj je šokirao bosanskohercegovačku javnost i pokazao okrutnost pandemije, te ispisao jednu od najtužnijih priča od početka pojave zaraze na tlu BiH. Za smrt supruga, Emiru su obavijestili članovi njene porodice još dok je i sama boravila u bolnici, kao COVID pozitivna, izolovana od ostalih pacijenata.

“Boli jutros kad sam nazvao nevjestu da je pitam šta bi mogla jesti šta može (jesti)…kad reče čudno mi što me ne zovete ni ti ni djeca, pa rekoh, dogovorili se tako u porodici da te ne opterećujemo, a i preporuka je doktora. Šta reći majki, ne zna ni za jednog sina, ne zna ni za drugog. Za supruga smo joj rekli”, ispričao je ranije za N1 Kemal Duraković, amidža i brat preminulih.

Saopćivši joj tu vijest, Emira je svojim najmilijima odgovorila da je to znala i prije njih. Kaže te večeri je pričala sa svojim Hajrudinom, halalila se. Vijest da su preminuli i njeni sinovi Adis i Haris porodica je odlučila kazati nakon što majka izađe iz bolnice. Jučer po dolasku u kuću trećeg sina, Džemala, majka je ponovo preduhitrila ostale…

“Tamam se spremao da joj kažem. Prije nego što ću ja nju upitati, ona je mene pitala je li istina da i njih dvojica nisu izdržala. Rekoh majka od koga si saznala, kaže, meni je dragi Bog rekao, imala sam predosjećaj”, kazao je za N1 Džemal Duraković.

duraković korona bugojnoIzvor: N1

Porodica je zahvalna medicinskom osoblju i ljekarima. Naručito za brigu koju su posvetili majci. Džemal ističe niko od nadležnih predstavnika lokalne vlasti nas nije kontaktirao, a napominje da je zbog obima posla u vrijeme dok je i on lično bio u bolnici pacijent brinuo sam o sebi.

“Gužva kad nastane znaš kako je. Sam sam sebi znao isključiti infuziju. Nisu ljekari i tehničari krivi, malo ih je. Borba je to. Posebno hvala mladom doktoru Deliću koji nas je liječio sa tri sestrice i jednim medicinskim tehničarom. Oni su se borili sa nama kako su znali i umjeli. Ujutro u 5 su nas znali probuditi da nam daju terapiju, jer nas je izuzetno mnogo bilo, i poslijepodne do 5 nikoga nema, jer ljudi prosto imaju puno posla”.

Iako je i sam prebolovao koronu Džemalu nije bilo dopušteno da vidi tijelo rahmetli oca.

“Tri kovčega smo sahranili, a da tijela nismo vidjeli. Obdukciju nismo mogli izvršiti, pa nemamo ni osnova za neke tužbe kao što je ranije govorio brat Emir”, dodaje Džemal Duraković.

Sa rahmetli suprugom Hajrudinom, osim rahmetli sinova Adisa i Harisa, majka Emira ima još troje djece. Sina Džemala nastanjenog u Bugojnu, sina Emira koji je u Austriji i kćerku Raziju koja živi u Švicarskoj.

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …