Tu će ostavku, kako je kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prihvatiti Glavni odbor SDA, a Čampara će, smatra Izetbegović, nakon optužbi na račun stranke “teško ostati u SDA”.

Čamparino mjesto u Predsjedništvu SDA, na koje je u subotu podnio neopozivu ostavku, nije dugo ostalo upražnjeno. Umjesto njega, nova članica Predsjedništva te stranke bit će Aida Obuća, aktuelna premijerka Bosansko-podrinjskog kantona.

Obuća će postati članica Predsjedništva SDA na osnovu broja glasova članova Glavnog odbora na posljednjim unutarstranačkim izborima.

Čamparinoj ostavci je prethodio niz kritičkih istupa na račun stranke, koji su kulminirali nakon što unutarstranački izbori u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo nisu imali epilog kakav je priželjkivao. Takav razvoj situacije u sarajevskoj SDA za Čamparu je značio i umanjene šanse da se na predstojećim Općim izborima nađe na listama SDA koje bi mu garantirale poziciju u institucijama vlasti.

Podsjećamo, Čampara trenutno obnaša dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i dopredsjedavajućeg Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prethodno je obnašao dužnosti stručnog saradnika u Odjelu za kadrovska pitanja i Odjelu za protokol Parlamentarne skupštine BiH, sekretara Ustavno-pravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, sekretara Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH i dogradonačelnika Grada Sarajeva.

Pored navedenih funkcija, bio je i član Upravnog odbora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, član Zakonodavno-pravne komisije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, član Komisije za polaganje stručnih upravnih ispita Ministarstva pravde BiH, član stručne komisije Agencije za državnu službu institucija BiH za izradu ispitnih pitanje, te, kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, član drugih ad hoc komisija.