fbpx
Ponedjeljak , 25 Septembra 2023

Istraga objavljuje materijalne dokaze i fotografije: Čampara se udružio s Dodikom u borbi protiv države

Dobro vam veče. U večerašnjem dnevniku gledajte: kako SDA preko Obavještajno bezbjednosne agencije prisluškuje svoje neistomišljenike. RTRS u posjedu krivične prijave protiv direktora OBA-e Osmana Mehmedagića”, bile su prve rečenice izgovorene u centralnom dnevniku Radio televizije Republike Srpske emitovanom u četvrtak, 10. septembra 2020. godine.

U prilogu koji je uslijedio novinari Dodikovog javnog servisa detaljno su se pozabavili navodima iz krivične prijave koja je pristigla Tužilaštvu BiH, a koju su, tako piše na priloženom dokumentu, napisali nezadovoljni uposlenici OSA-e. Osim  direktora OSA-e, u prijavi se pominje još i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

“Debevec i Mehmedagić pokušali su u Direkciji za koordinaciju  policijskih tijela BiH zaustaviti slanje dopisa Tužilaštva BiH prema INTERPOLU, vezanog za imovinu ili identitet Debeveca u Španiji”, jedna je od rečenica iz anonimne prijave koja je “ekskluzivno ustupljena RTRS-u.

Dalje je navedeno da je Debevec, kao predsjednik Suda BiH nezakonito izuzeo dokumentaciju “vezanu za smještaj glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i plasirali je u medije”. Također je navedeno da je je direktor OSA-e u javnost plasirao priču o specijalnim kombijima MUP-a RS-a kojima su pripadnici Dodikove policije prisluškivali zvaničnike u Potočarima. Sve je, tvrde u anonimnoj prijavi ustupljenoj RTRS-u, urađeno da bi se diskreditirala Gordana Tadić, Milan Tegeltija, VSTV ….

Ova anonimna prijava RTRS-u je dostavljena samo dan nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, optužio predsjednika Suda BiH da je korumpiran i da ima špansko državljanstvo. RTRS tvrdi da je prijava u Tužilaštvo BiH stigla 31. Avgusta. Ali ko je pošiljalac?

Avgust je 27. 2020. godine. Polumaskirana plavokosa djevojka ulazi u ispostavu BH Pošte smještenu na Trgu solidarnosti sarajevskog naselja Alipašino polje.

Koji sekund kasnije, djevojka sa kačketom na glavi prilazi šalteru. Bilo je tačno 13 sati i 26 minuta kada je službeniku BH Pošte predala sedam koverata. Razvrstavanje je potrajalo nekoliko sekundi i prijemni pečat je udaren.

No, “polumaskirana djevojka”, prilikom dolaska nije baš bila oprezna. Podigla je malo glavu i svi koji je poznaju, a brojni su oni s kojima smo razgovarali, reći će – to je Mirela Bubalo.

Dakle, Mirela Bubalo, bivša službenica Općine Novi Grad, a odnedavno savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare bila je “misteriozna djevojka” koja je tog 27. avgusta u 13 sati i 26 minuta na šalteru u Pošti na Trgu Soldarnosti predala sedam koverata. To je, inače, najbliža ispostava Pošte kućnoj adresi Čamparine savjetnice. Prema prijavi prebivališta, Mirela Bubalo živi na adresi Nerkeza Smailagića na broju 15. Da biste od te adrese došli do Pošte potrebna su vam najviše devet minuta laganje šetnje.

JP BH Pošta d.o.o. pisalo je na koverti teškoj 38 grama koja je pristigla na jednu od sedam pravosudno-policijskih agencija BiH. Unutra je bila anonimna prijava protiv Osmana Mehmedagića. Prijava je bila identičnog sadržaja kao ona koja je trinaest dana kasnije objavljena na Radio-televiziji Republike Srpske. U Pošti je zaprimljena 27. avgusta u 13 sati, 26 minuta i 39 sekundi. Pošiljka sa prijavom zaprimljena je u poslovnici koja nosi poštanski broj 71160.

Jednostavnom pretragom na stranici BH Pošte možete saznati koja poslovnica nosi ovu oznaku. Broj 71160 pripada Pošti– Novi Grad – Sarajevo, smještenoj na Trgu Solidarnosti 37.

Dakle, anonimna krivična prijava koju je objavio RTRS poslata je 27. avgusta 2020. godine, u 13 sati i 26 minuta, iz Pošte smještene na Trgu Solidarnosti na broju 37. U isto vrijeme, iz iste Pošte, sa istog šaltera, koverte je na sedam adresa uputila – Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Ona danas, pak, tvrdi da nema veze sa ovom pošiljkom. Kao što je i ministar Čampara tvrdio da nema nikakve veze sa portalom Pressmedia koji je proteklih mjeseci, gle čuda, pisao negativne tekstove o novinarki Editi Gorinjac – pominje se u prijavi, novinaru Nedimu Pobriću – pominje se u prijavi, Osmanu Mehmedagiću – pominje se u prijavi, Ranku Debevecu – pominje se u prijavi. Dakle, u prijavi se pominju svi oni protiv kojih je portal Pressmedia pisao u proteklom periodu i na kojem je veličano djelovanje ministra Aljoše Čampare. Pa, da vidimo o čemu se radi.

Vlasnik domene za Pressmedia.ba je firma OD Project. Administrativni kontakt je Munib Halimović. I firma i “administrativni kontakt” prijavljeni su na adresi Nerkeza Smailagića 15.

Prema izvodu sa portala akta.ba, vlasnik i odgovorno lice u kompaniji OD PRoject je Bubalo Dino, a sjedište firme je u ulici Nerkeza Smailovića na broju 15.

Djevojačko prezime Mirele Bubalo je Halimanović. Otac joj se zove Munib. Njen suprug se zove Dino Bubalo. Svi navedeni, uključujući i savjetnicu ministra Aljoše Čampare, Mirelu Bubalo, prijavljeni su na adresi – Nerkeza Smailovića 15, udaljenoj nepuna tri minuta šetnje od poslovnice BH Pošte iz koje su odaslane koverte sa krivičnom prijavom koju je “ekskluzivno” u posjed dobio RTRS.

Idemo dalje. Nakon što je Dodik “ozvaničio”  za Raport i Pressmedia  ranije nezvanično potvrđenu priču o Ranku Debevecu i njegovom navodnom kriminalu, u akciju su se uključili i mediji iz Republike Srpske. Alternativna televizija odmah je poslala upit Uredu disciplinskog tužioca BiH o ovom slučaju, te objavila da je protiv Debeveca podnesena prijava. Vijest je odmah preuzela Srpska novinska agencija u vlasništvu Vlade Republike Srpske, a portal Pressmedia pernio je vijest.

Dan ranije, isti portal je insistirao na odgovornosti Ranka Debeveca zbog toga što, pored bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Španije. U tekstu se nepoznati autor apsolutno složio sa Dodikovim stavovima. I sve je, opet, odgovara navodima iz anonimne krivične prijave na osnovu koje je Gordana Tadić – “formirala predmet”.

Istraga.ba

Pročitajte i ovo

Bosanci se u Minhenu potukli zbog djevojke: Jedan završio iza rešetaka, drugi u bolnici

Tokom jutarnjih sati oko 04:00h dogodio se obračun gostiju ispred njemačke diskoteke “Club Tribu Munchen”. …