fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

SBK Skoro 30.000 učenika vraća se u klupe, liječnici ogorčeni: Bit će to posljednji čavao u kovčeg

Direktori bolnica u Srednjobosanskom kantonu nakon današnjeg sastanka Kriznog stožera kantonalnog Ministarstva zdravstva poručili su da je SBK najgori kad su u pitanju posljedice epidemije te su se usprotivili vraćanju djece u školske klupe jer će to, kažu, razbuktati epidemiju koronavirusa.

SBK je u najgoroj situaciji u državi, kaže dr. Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj.

“Slobodno mogu reći da smo u najgoroj situaciji u BiH. Bolnički kapaciteti su popunjeni, sinoć je u tijeku noći kod nas preminulo dvoje ljudi, 66-godišnji muškarac i 79-godišnja žena. Imamo još četiri pacijenta na respiratoru. Iz dana u dan situacija se pogoršava, a polazak djece u školu značit će posljednji čavao u lijes stanja u kantonu. Osobno mislim da se nastava trebala odgoditi na 14 dana ili krenuti sa online nastavom. To upozorava naša trenutna situacija. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, imamo dosta i oboljelog osoblja. U ovom trenutku čak osam mediciniskih sestara i tehničara, kao i jednog liječnika”, rekao je Valjan.

S njim se složio i dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti “TBC” u Travniku,  koji je upozorio da bi moglo doći do kolapsa zdravstva.

“Dajemo sve od sebe, ali ne znam dokad. Bolnica je gotovo u potpunosti ispunjena, trend je poražavajući i nisam optimist. Ako ovako nastavi doći će do kolapsa zdravstva. Mislim da je trebalo početi sa online nastavom. Svi znamo da je to rizik i svi smo istog stava, da djeca sada ne bi trebala ići u školu”, rekao je Abdulović.

Resorni kantonalni ministar, Anto Matić, kaže kako brojke zadnjih dva tjedna nisu dobre.

“Imamo porast broja zaraženih i porast broja hospitaliziranih pacijenata.U jednom trenutku smo imali više od 70 pacijenata u bolnicama. Svi moramo preuzeti odgovornost, a mi smo danas utvrdili nivoe kliničke slike koji bi trebali ići na kućno liječenje i bolnice. Što se škole tiče, jasno da liječnici gledaju na problem sa strane struke. Skoro 30.000 učenika će krenuti na nastavu i vjerojatno će broj zaraženih porasti. Na razini FBiH donesena je odluka da se ide u tom pravcu i mi tu ne možemo puno iskakati. Od preporuka danas smo usvojili da velikog odmora neće biti, nastavni sat će biti smanjen na 30 minuta, djeca neće u školi provesti više od 3 sata, te još nekoliko detalja oko pranja ruku”, rekao je Matić.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …