fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

PD “Vranica” organizavalo jednodnevni uspon na masiv Vitreuše

PLANINARSKA TURA DO ZECA I VITREUŠE

Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica je u nedjelju, za svoje članove i sumpatizere, organizovalo jednodnevni uspon na masiv Vitreuše i njen vrh visok 1919 m n/m.

Na ovom usponu je učestvovalo 16 planinara iz više gradova (Fojnica, Kiseljak, Visoko, Zenica i Sarajevo).

Krenuli su sa lokaliteta Lastve, nadomak Gvožđanskih stanova, pa preko Dernečišta, zatim najvisoćijeg vrha Zec planine – Smiljeve kose do Vitreuše i njenog ciljanog vrha.

Do vrha im je trebalo 4 sata pješačenja!
Nakon kraćeg odmora, objedovanja i tradicionalnog zajedničkog fotografiranja na vrhu, grupa je krenula natrag do vrha Zeca, te preko Dernečišta, Sarajevskih vrata, Karahmetovog mezara, do Poljane, odnosno do RC “Brusnica”, za što im je trebalo nepuna 4 sata hoda sa kraćim odmorima!

Znači, za nepunih 8 sati pješačenja, grupa je prešla dionicu dugu oko 18 km.

U motelu RC “Brusnica” je iskorišten jednosatni odmor uz osvježenje i obrok, a zatim je jedna grupa nastavila sa dodatna 2 sata pješačenja do Fojnice, preko Vrata, Veselice i sela Selakovići.
Druga grupa se vratila organiziranim prevozom do Fojnice, prakticirajući sve prepisane epidemiološke mjere prilikom boravka u prevozu!
Vrijeme je bilo idealno za planinarenje, uz obilje sunca i jačim naletima južnog vjetra, što je vidljivo iz priloženih fotografija!

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …