fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Putevima zaboravljenih fojničkih trafika: Bilo ih je osam, sada je ostala samo jedna

Trafikant spada u one pojmove koji se najčešće koriste u svakodnevnom govoru i životu, a pomenuta riječ označava – trgovca, prodavca, odnosno osobu koja radi na trafici.

Ranijih godina su se za ovaj pojam vezivale isključivo osobe koje su prodavale duhan, dok to za danas nije slučaj jer današnje trafike posjeduju veliki izbor artikala na prodaju.

Trafika predstavlja tzv. lanac maloprodajnih objekata, na engleskom jeziku se ovakvi objekti nazivaju još i – gift shop, tobacco i convenient i ovakvim objektima kupci mogu da kupuju različitu robu na jednom mjestu, samim tim što robu čine proizvod i usluga.

Od davnina su se trafike razlikovale od drugih trgovinskih radnji, što je i danas slučaj.

Oduvijek su trafike podrazumijevale manje objekte, u kojima se prodavac čak i ne vidi, komunicira sa kupcima samo preko malog pultnog prozora.

Ranije su trafike podrazumijevale samo najužu moguću prodaju, osnovnih potrepština, kao što su duhan, novine i slično. Danas i godinama unazad su povećale obim svojih artikala, tako da se može reći i da su danas postale manje trgovine, gde se može naći sve i svašta. Tako da se danas u trafikama može naći i sljedeće: različite vrste cigareta (uz sav prateći asortiman), razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, slatkiši, igračke i razne vrste društvenih igara (“Ne ljuti se čoveče”, “Monopol”, “Mica” itd.), sladoledi, topli napici (pakovana domaća kafa, kafa u limenkama, ponegdje čak i instant kafa sa aparata), hrana i igračke za kućne ljubimce, neizostavne dnevne novine, nedeljni časopisi sa različitim temama, knjige, autokarte, hemijske olovke, sveske i ostali sličan kancelarijski i školski pribor.

Za ljubitelje muzike mogu se naći CD diskovi sa muzikom raznih žanrova, a za ljubitelje filma i DVD diskovi filmova različitih žanrova. Pojavom mobilne telefonije, uvedeni su i aparati na kojima se može dopuniti kredit za mobilne telefone koji pripadaju tzv. pripejd usluzi, odnosno koji su “na dopunu kredita”.

Zanimljiva je činjenica da skoro svaka trafika ima svoje stalne mušterije, što je slučaj sa ljudima koji žive u blizini iste, i prosto se i vežu za nju, odnosno za trafikante, i nazivaju se međusobno “Komšija”. Trafike se uglavnom nalaze u krajevima gde su zgrade i naseljena mesta, kao i na autobuskim stajalištima, glavnim ulicama itd.

U Fojnici je danas ostala još samo jedna trafika firme “Opresa” u kojoj rade Muradif i Samir-Leva.

Mlađe generacije Fojničana slabije znaju, a poslije rata je u Fojnici bilo osam trafika koje ćemo u ovom tekstu spomenuti i postaviti fotografiju lokacije gdje su se nalazile.

1. Trafika kod autobuske stanice

Mjesto na kojem se trafika nalazila

2. Trafika kod fojničkog MUP-a

Na lokaciji trafike sada se nalazi parking i oglasna tabla

3. Trafika kod zgrade Opštine Fojnica

Sada se na bivšoj lokaciji trafike nalazi opštinski parking

4. Trafika u ulici Mehmeda Spahe koja još uvijek radi

Trafika u ul. Mehmeda Spahe

5. Trafika koja se nalazila u hotelu “Reumal”

Na mjestu trafike su bile razne druge prodavnice, a sada je trijažni punkt

6. Trafika u “Novoj bolnici” – Banji

Na mjestu trafike sada se nalazi ostava

7. “Arifova trafika”

Ova trafika je učenicima i stanovništvu bila i najpopularnija zbog velikog izbora školskog pribora, knjiga, sitnih materijala, ali i velikog izbora novina, časopisa… Arifova trafika je promijenila dvije lokacije. Prvo se nalazila u Bosanskoj ulici na mjestu današnje fontane da bi kasnije prešla u ulicu Mehmeda Spahe kod mosta koji vodi hotelu “Reumal”.

Prvobitna lokacija trafike Arifa Brčaninovića
Lokacija Arifove trafike u ulici Mehmeda Spahe

8. Trafika koja je bila u vlasništvu Muamera Omerčevića

Trafila ne radi već nekoliko godina, a objekat se i dalje nalazi na istom mjestu u ulici Bosanska tik pored nekadašnje robne kuće.

Trafika Muamera Omerčevića

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …