fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Nastavnici i direktor škole kod Busovače za učenike izgradili učionicu na otvorenom

U Kaćunima kod Busovače nastavnici i direktor škole zajedničkim snagama odlučili su napraviti amfiteatar i učionici pod otvorenim nebom kako bi djeci omogućili jedinstven način izvođenja nastave, ali i priredbi i predstava.
U proteklih mjesec dana nastavnici i pomoćno-tehničko osoblje Osnovne škole “Kaćuni” na čelu s direktorom Dženanom Hodžićem radi na realizaciji nesvakidašnjeg projekta, gradnji multifunkcionalnog amfiteatra na otvorenom koji će ujedno biti i učionica pod vedrim nebom.

Sama izgradnja je počela minimalnim vlastitim sredstvima, nakon čega je dugoročnu vrijednost ovog projekta na pravi način prepoznao i načelnik Općine Busovača Asim Mekić te projekt podržao nabavkom neophodnog materijala, a zaposlenici gradnjom.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“Osnovna škola ‘Kaćuni’ je najveća osnovna škola na području Srednjobosanskog kantona i broji više od 1.000 učenika, a pored centralne škole u Kaćunima ima još sedam područnih škola. S tim u vezi svake godine realizujemo na desetine projekata koji uvijek kao krajnje korisnike imaju naše učenike, za koje se trudimo obezbijediti najbolje uslove za održavanje nastave. Prošla školska godina nam je svima bila teška, ali je u isto vrijeme postavila neke nove izazove s kojima se moramo suočiti i na koje što ekspeditivnije moramo odgovoriti”, kazao je Hodžić te dodao:

“Imajući u vidu navedeno, učionica pod vedrim nebom, multifunkcionalni amfiteatar, će učenicima ponuditi poseban pristup nastavi i svim školskim događajima te će ujedno biti i mjesto gdje će stanovnici lokalne zajednice, ali i susjednih općina, uživati u različitim profesionalnim i amaterskim scenskim programima.”

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Dodao je da su se nastavnici i pomoćno-tehničko osoblje škole vrlo brzo uključili u ovaj projekt, a prije samog amfiteara posađeno je i 250 sadnica različitog drveća koje će u dogledno vrijeme krasiti ovaj prostor. Uporedo s amfiteatrom radi se i na izgradnji dječijeg igrališta koje će najmlađim učenicima izmamiti osmijeh na lice, ali i najmlađim stanovnicima lokalne zajednice.

“Najiskrenije se zahvaljujem svima onima koji su se uključili u realizaciju ove ideje sa željom da ćemo svi zdravi i nasmijani i u što skorije vrijeme uživati u različitim sadržajima koji će igrati na našoj malo otvorenoj sceni”, izjavio je Hodžić.

Prvobitna funkcija ovog amfiteatra će biti obrazovnog tipa te će se isti koristiti kao učionica u prirodi, što je jedinstven pedagoški i metodički pristup, ne samo u BiH, nego i u regionu.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Također, Otvorena scena OŠ “Kaćuni” će sadržavati sve preduslove za organizaciju različitih kulturnih, obrazovnih i drugih scenskih sadržaja na najvišem tehničkom i scenskom nivou. Vrijedno je spomenuti da je prvobitni plan da Amfiteatar može primiti od 150 do 200 gostiju te da se postavljanjem dodatnih stolica vrlo lako može proširiti i do 500 sjedećih mjesta.

Osim prostora namijenjenog publici, gostima i učenicima, amfiteatar će sadržavati i scenski prostor dužine četiri, dubine tri i visine skoro tri metra. Cijeli prostor će pokrivati multifunkcionalna rasvjeta te će zadovoljavati sve tehničke preduslove za realizaciju profesionalnih teatarskih i drugih scenskih sadržaja.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …