fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Neće biti odgode početka školske godine u FBiH

Nastava u novoj školskoj godini počet će u skladu sa školskim kalendarom uz mogućnost da se revidira u zavisnosti od epidemiološke situacije, potvrdila je Nadija Bandić, pomoćnica ministra za obrazovanje FBiH nakon današnjeg sastanka u Konjicu.

Dakle, školska godina počinje 1. odnosno 7. septembra, a u zavisnosti od kantona.

U Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevu nastava će početi 1. septembra, a u ostalim 7. septembra.

– Jako je važno da svi učenici koji imaju neko hronično oboljenje ili žive s osobama koje imaju hronično oboljenje nisu u potrebi da pohađaju školu, ali im odgojno-obrazovne ustanove moraju osigurati alternativne vidove obrazovanja – rekla je Bandić.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez rekao je da su pripremili epidemiloške kriterije koji će biti upotrebljeni u školama.

– Imamo punu saglasnost svih kantonalnih ministarstava. Trudimo se da nađemo najbolji model. Mislim da smo dobre odluke donijeli. Bit će iste mjere za sve – rekao je Čerkez.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić kazao je da je sastanak bio uspješan.

– Mislim da će mjere na Federalnom nivou biti kao i one koje smo donijeli i mi u KS. Ostajemo pri kombinovanom modelu rada jer mislimo da je najsigurniji po zdravlje djece – rekao je Krivić.

Bandić: Osigurati alternativne vidove obrazovanja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Bandić: Osigurati alternativne vidove obrazovanja

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i predstavnika kantonalnih ministarstava obrazovanja, a odluka je donesena jednoglasno.

Spahija Kozlić, ministar obrazovanja u ZDK, kazao je da ovo dominantno zdravstveni problem.

– Očekivali smo više hrabrosti od kriznih štabova da jasno kažu postoje li epidemiloški uvjeti za početak nastave. Opredijelili smo se generalno za kombinovani model. Za neke područne škole moguće je da se nastava izvodi u punom kapacitetu pa će se odvijati na klasičan način – rekao je Kozlić.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …