fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Heroji mahale: Učitelj Sulejman Mujak

Učitelj Suljo, titula i ime koje se kriju iza jednog finog, poštenog, kulturnog, srdačnog i nasmijanog insana koji hodi fojničkim mahalama i sokacima.

Više od godinu dana pokušavam da “uganjam” učitelja Sulju kako bi napravili kratki razgovor, ali se uvijek desi ili da sam ja spriječen ili da je učitelj Sulejman sa svojom Šefika-hanumom u Majdanu na vikendici.

Ipak, danas poslije džume namaza smo sjeli i odlučili da napišemo tek poneku crticu iz života ovog čovjeka, čovjeka divne čehre na licu iz koje se može osjetiti samo dobrota.

Mujak Sulejman je rođen 25. marta1945. godine u Sarajevu i bio je stanovnik sarajevske mahale Hrid.

Osnovnu školu “Petar Kočić” je završio u Sarajevu, a Srednju učiteljsku školu je završio na Obali 1965. godine.

Prvo radno mjesto mu je bilo u Dusini gdje je boravio pola godine, nakon čega odlazi na odsluženje vojnoga roka. U vojsci je bio 18 mjeseci, a služio ju je kao vezista u Vranju i Skoplju.

Nakon odsluženog vojnog roka, vraća se u Fojnicu u Majdan. Tu upoznaje svoju Šefika-hanumu Buljinu i kako učitelj Suljo kaže (svi Fojničani ga tako odmilja zovu) “zagledali” su se i nakon mjesec-dva ašikovanja se vjenčali.

Od 1967. do 1979. godine učitelj Sulejman je radio u Majdanu i kako nam kaže, u to vrijeme je školu u Majdanu pohađalo 126 učenika.

Godine 1979. prelazi u Fojnicu u centralnu školu gdje je vodio specijalno odjeljenje učenika i taj posao je radio 8 godina.

Također, na Tovaristu, u Područnoj školi “Prokos” je podučavao djecu 3 godine, a zatim se, ponovo, vraća u Fojnicu u centralnu školu gdje je radio do 2007. godine kada odlazi u penziju.

Kazali smo da se oženio sa Šefika-hanumom Buljina 1967. godine i iz svog skladnog braka su dobili troje djece Almira, Alminu i Almu koja je naslijedila očev poziv te je profesorica Bosanskog jezika u SMŠ”Zijah Dizdarević”.

Učitelj Sulejman, pomalo i sa sjetom, se prisjeća dana provedenih u školi te kaže da su djeca mnogo više poštovala učitelje i nastavnike, ali su se i učitelji i nastavnici više “vezivali” za svoje učenike.

“Volio sam taj posao i prelijepo mi ga je bilo raditi” – govori nam učitelj Suljo.

Iako je Sarajlija po rođenju i odrastanju, svoj duševni smiraj je pronašao sa porodicom u Fojnici gdje je i kuću napravio 1975. godine.

Penzionerske dane provodi sa porodicom, a ostao je blizak sa kolegama učiteljima Ramom Bejzićem i Hazimom Topalovićem.

Također, najviše uživa u boravku na vikendici u Majdanu gdje sa svojom Šefika-hanumom nešto malo posije, održava zemlju te uživa u čistom i lijepom zraku.

Našem učitelju Sulji i njegovoj Šefika-hanumi želimo svako dobro u budućnosti, mnogo zdravlja i što više lijepih zajedničkih trenutaka.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …