fbpx
Ponedjeljak , 12 Aprila 2021

Nevino ubijeni Prijedorčani 1992. godine danas će biti ukopani u Kozarcu

Iz indentifikacionog centra ”Šejkovača” iz Sanskog Mosta jučer je u poslijepodnevnim satima krenula povorka s posmrtnim ostacima šest nevino ubijenih Prijedorčana, kojima će danas biti klanjana dženaza i izvršen ukop posmrtnih ostataka.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene.

Pronađeni su Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Bosanska Gradiška.

Predviđeno je da kolona stigne na Trg ljiljana u Sanski Most gdje će se biti proučena Fatiha i odata počast žrtvama. Nakon toga kolona će krenuti na mjesto dženaze u memorijalni centar ”Kamičani” u Kozarcu.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. godine jučer je proučen tradicionalni tevhid za šehide lijeve obale Sane u džematu Rizvanovići, dok je u večernjim satima u memorijalnom centru ”Kamičani” u Kozarcu proučen tevhid za sve šehide Prijedora.

Danas, na dan dženaze je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija ‘Kad je vrijeme stalo autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama.

Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra ”Kamičani” će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Planirano je obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića.

Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje ”Kamičani”.

Osim reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBiH, podpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate, saopćio je Organizacioni odbor.

Pročitajte i ovo

Kandidat SDA Kenan Dautović je novi načelnik Travnika

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) u Travniku Kenan Dautović većinom glasova na prijevremenim izborima izabran …