fbpx
Utorak , 25 Juna 2024

Za Dodika epidemija pokazala da je “BiH potpuno nepotrebna”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je epidemija koronavirusa pokazala da je BiH “potpuno nepotrebna i da su glavni faktor bile entitetske vlasti”.
Dodik je ponovio da neke sitne koristi izvlače tek strani službenici koji stvaraju privid da potpuno neuspješnu zemlju održavaju uspješnom.

“Ne mogu te činjenice da se zamažu pričom o dalekim i neizvjesnim evropskim integracijama. Državu integrišu ljudi, a oni su ovdje veoma dezintegrisani”, rekao je Dodik za Politiku.

On je ocijenio da je činjenica da postoji Republika Srpska, koja I te kako može bez BiH, ali ne i obrnuto, te istakao kako će RS učestvovati u dogovorima o kretanju ka EU.

“Zapad ovdje želi mir i da sprovodi neku svoju koncepciju, obračunavajući se sa onima koji nisu njihovi sljedbenici, a podržavajući one koji to jesu. To onda zamotaju u priču o EU, pa nam pošalju 14 nesprovodivih zahtjeva”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je Evropska komisija među zahtjeve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke, ako o tome nema dogovora entiteta ishod tih eurointegracija je unaprijed veoma dobro poznat.

“Bošnjaci će na tome insistirati, pa će takva atmosfera onda pogodovati i onima koji se sve češće neskriveno hvale bosanskim nacionalizmom. Kada ih pitate šta je to, odgovaraju – upravljanje Bosnom na dobrobit svih. Historija je pokazala da je to nemoguće”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Kada je riječ o odnosima u BiH i prioritetima nakon imenovanja, kojima je okončano uspostavljanje vlasti u skladu sa rezultatima izbora 2018. godine, Dodik je ponovio da sve to samo svjedoči o neuspjehu BiH, da je to zemlja koja se drži pod moranjem.

“Dva od tri naroda koji žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani. Oni sanjaju neku svoju BiH, kao da su dominantni gospodari Mostara ili Banje Luke što unosi probleme. Ako u izvornom bošnjačkom identitetu postoji neka osobina, to je želja za dominacijom”, istakao je Dodik.

Pročitajte i ovo

opina 658x463

Opština Fojnica dodijelila 72 stipendije fojničkim studentima

Općina Fojnica dodjeljuje studentima visokoškolskih ustanova koji imaju prebivalište na području općine Fojnica 72 stipendije …