fbpx
Nedjelja , 11 Aprila 2021

Ambasador koji je odbio spustiti zastavu BiH na pola koplja: Odgovaram samo Dodiku

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je Srni da nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježe dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku donijela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Vijeća ministara koja bi bila obavezujuća.
Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

“Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost”, poručio je Milisav.

Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i bit će vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

Pročitajte i ovo

Kandidat SDA Kenan Dautović je novi načelnik Travnika

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) u Travniku Kenan Dautović većinom glasova na prijevremenim izborima izabran …