fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Tužna kolona s devet žrtava genocida krenula iz Visokog ka Potočarima

Tužna kolona s devet identifikovanih žrtava genocida ispraćena je danas iz Visokog prema Potočarima gdje će 11. jula tijela ubijenih pronaći vječni smiraj.
Za razliku od proteklih godina kada je iz kompleksa Gradska groblja Visoko stotine građana BiH ispraćalo kamion s posmrtnim ostacima više desetina identifikovanih, ove godine suzama i tišinom ispraćena su tri kombija s posmrtnim ostacima devet žrtava genocida.

Idriz Begić iz Srebrenice ranije je ukopao tri svoja tečića, a danas je došao ispratiti svoje komšije.

“U mom selu samo sedam ljudi je preživjelo. Sve je pobijeno. Suvišna je svaka priča, nema tu raspravljanja. Treba otići i vidjeti”, kazao je Begić.

Jasmina Habibović svake godine dođe u Visoko odati počast žrtvama genocida.

“Danas nema nikog tu, ali imam rodbine u Potočarima. Niko ne treba doživjeti djetinjstvo koje sam ja doživjela. Kada djetinjstvo umjesto u igri, provedete u šumama, rastajete se s voljenim osobama, babom, bratom, krećete s majkom gdje vas izvode iz autobusa.. Ne daj Bože nikome..”, izjavila je Habibović.

Organizatori današnjeg ispraćaja su kazali da je ovo 25. godišnjica traganja za odgovorima zašto i kako je pala Srebrenica i traganja za kostima ubijenim.

“Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, a poražavajuće je da porodice žrtava 25 godina nakon agresije i rata u kojem je počinjen genocid nemamo zakon o zabrani negiranja genocida. Nedopustivo je da nakon 25 godina negiranje genocida prolazi nekažnjeno. I danas apelujemo da se ovaj zakon donese i usvoji”, poručili su s današnjeg ispraćaja uz poruku da prošlost ne mogu zaboraviti.

Prisutni su na kombi vozila pogrebnog društva zakačili jorgovane te Fatihom odali počast tužnoj koloni koja je iz Visokog krenula ka Ilijašu, a zatim prema Vogošći, zgradi Predsjedništva BiH i Potočarima.

Pročitajte i ovo

Svečana sjednica: Obilježen Dan opštine Fojnica

Danas je u svečanoj atmosferi održana sjednica Opštinskog vijeća povodom Dana opštine Fojnica, u sali …