fbpx
Subota , 15 Juna 2024

Britanski vojnik dječaku iz BiH prije 17 godina donirao novac za operaciju: Ponosan sam u kakvog si čovjeka izrastao

Britanski vojnik koji je prikupio 140.000 funti za operaciju koja je promijenila život dječaku iz BiH rekao je da se osjeća ponosno jer je momak navršio 21 godinu i živi sretnim životom.

Vejn Ingram (Wayne Ingram) je služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga i u patroli je upoznao tada četverogodišnjeg dječaka Stefana Savića s rijetkom deformacijom lica.

Stefan je rođen s Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa), koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao vidjeti ispred sebe.

Stefan je rođen s Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa) - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Stefan je rođen s Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa)
FOTO: THE SUN

Ingram je bio toliko dirnut nesrećom malog Stefana da mu je obećao pomoći i osigurati mu najmodernije liječenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio – prikupio je 140.000 funti za Stefanovu operaciju. Stefan je otputovao na zahvat u Veliku Britaniju i nakon pet operacija – posljednje u oktobru 2016. – Stefan je u potpunosti završio oporavak.

U januaru ove godine Stefan je navršio 21 godinu i sada živi sretnim životom.

– Stefan se izuzetno dobro snašao. Ostavio je sve obrazovanje i radi kao muzičar u lokalnom bendu u kojem svira harmoniku i klavir. Kada ne svira, radi sa ocem u porodičnom baru. Njegov rođendan je bio 19. januara i planirao sam da ih posjetim kako bih im priredio iznenađenje, ali zbog zastoja i ograničenja vezanih za pandemiju COVID-19 i posla to se nije ostvarilo, rekao je Ingram.

– Osjećam ogroman ponos kada razmišljam o putovanju koje smo zajedno proveli. On je zaista inspirativan. Ništa ga nije zaustavilo da postigne ono što želi. On je zaista uspješan čovjek. On voli život i njegova djevojka je prelijepa. Izuzetno je zadovoljan i izuzetno zahvalan, dodaje.

Ingram je bio narednik u stabilizacijskoj misiji u Bosni, kada je prvi put upoznao Stefana i njegove roditelje Miloša i Slavu, a naglašava kako je često u kontaktu sa Stefanom i njegovom porodicom, pogotovo u doba pandemije.

Velika humanost - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Velika humanost

Pročitajte i ovo

U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore, prije samo 10 dana je oduševio naciju

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila užasne vijesti jer je preminuo golman susjedne nogometne …