fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Fojnički planinari uživali kod “Koletove” kolibe

KRUŽNA TURA NA OTVORENOM

Uz maksimalnu dozu opreza i socijalne distance učesnika, Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica je organiziralo jednodnevni uspon na planinu Vranicu, pod nazivom “kružna planinarska tura na otvorenom”!

Ovaj put su na uspon krenuli sa lokaliteta Baljevac u bajkovitom selu Tješilo, nadomak Fojnice, a nastavili preko Potočke česme i Gorevine do lokaliteta Golica.

Ispred “Koletove” kolibe, na otvorenom, članovi PD “Vranica” su organizirali zajednički ručak – planinarski grah, uz asistenciju naših logističara: Đenida i Turke!

Svi su se na licu mjesta uvjerili da je “Koletova” koliba smještena na jedinstvenoj poziciji, ispod vrhova Matorca i Vran kamena, na nadmorskoj visini od 1627 metara, sa koje se pružaju nezaboravni pogledi na masiv Vranice u alpskom ambijentu!

U grupi je bio naš fotograf Boris, koji je ove trenutke zauvijek ovjekovječio, sa “dronom” i fotoaparatom!

Ovu lokaciju i smještajni kapacitet za desetak osoba u “Koletovoj” kolibi toplo preporučujemo svim onima koji su željni mira i opuštanja u našim planinama.

Na ovu su turu pozvani samo članovi PD “Vranica” i njihovi simpatizeri, koji su, inače, vjerni pratioci u svim njihovim aktivnostima, naravno, zbog mjera opreza i društvene odgovornosti, tako da je, osim Fojničana, na turi učestvovali planinari iz Kiseljaka, Visokog, Zenice i Kreševa, njih tridesetak!
Nakon ručka i odmora na Golici, grupa je dalje krenula preko lokaliteta Lijeve rijeke, Sarajevskih vrata, Karahmetovog mezara do Poljane i RC “Brusnica”.

Dio učesnika je tu završilo sa pješačenjem i organiziranim prevozom se vratilo u Fojnicu, a dio je nastavilo pješačiti još dodatnih dva sata, preko Vrata, Veselice i Selakovića do Fojnice!

Ukupno se pješačilo sedam sati i pri tome u usponu savladalo preko 1000 metara visinske razlike i isto toliko u povratku!

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …