fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Hrvati vraćaju sa granice ako sa sobom nemate dokaz o uplaćenom aranžmanu

Državljani Bosne i Hercegovine bez hrvatskog pasoša proteklih dana nailaze na neugodne situacije na graničnim prijelazima. Naime, nerijetka su vraćanja sa prijelaza jer su vlasti RH pooštrile kriterije za propuštanje u zemlju.
Iz BIHAMK-a je za portal Klix.ba potvrđeno da hrvatska policija sve putnike koji nemaju pisani dokaz o uplaćenom aranžmanu u susjednoj zemlji vraćaju nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Jutarnji list navodi da je to rezultat pooštrenja mjera na granici sa Bosnom i Hercegovinom, ali i Srbijom, a zbog povećanja novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj u posljednjih sedam dana.

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović potvrdio je da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontrolišu propisane mjere.

“Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo provoditi intenzivnije kontrole. Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput privrednog interesa za našu zemlju” – rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju “dobru epidemiološku situaciju”.

Podsjetimo, na snazi su mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u posebnim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodgodivi osobni razlog (odlazak na sahranu) te ako imaju poslovni razlog (npr. sastanak) ili je njihov dolazak privredni interes Hrvatske, u što se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje.

Pročitajte i ovo

Okrugli sto u Fojnici o životu i djelu Hadžema Hajdarevića

Učesnici su se okupili u prostorijama Turskog kulturnog centra u Fojnici, a u okviru 40. …