Na području Općine Fojnica registrovana je pljačka šume u kojoj su, prema prvim pokazateljima istrage, značajnu ulogu imali i državni službenici. Naime, pojedini geometri su izuzimali državnu zemlju i davali je u posjed privatnih lica koji bi isjekli šumu. Nakon obavljenog posla zemlja bi se ponovo vraćala u državno vlasništvo.

– Sumnja se na određene geometre iz općinske i kantonalne službe, kao i jednog geometra iz ŠPD Srednjobosanske šume. Utvrđene su nepravilnosti, imamo indicije da je prekršen zakon i zato su podnijete krivične prijave – kaže Vildan Hajić, direktor ŠPD Srednjobosanske šume.

Prema njegovim riječima, pokrenut je disciplinski postupak protiv geometra iz ŠPD Srednjobosanske šume.

– To je procedura propisana zakonom. Vjerovatno će uslijediti suspenzija do okončanja postupka – ističe Hajić.

Hajić dodaje kako se nelegalna sječa šuma na području SBK odviija više od 15 godina.

– Želimo stati ukraj toj krađi. Nosilac ove akcije je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, a mi smo im podrška. Akcija će se nastaviti i na području drugih općina u SBK. Moram naglasiti da je čuvanje šuma od krađe i nelegalne sječe u nadležnosti Kantonalne uprave za šumarstvo. Naša obaveza je eksploatacija i održavanje šuma.

Vlada SBK je predložila nova zakonska akta prema kojima bi se čuvanje ovog prirodnog bogatstva prenijelo u nadležnost ŠPD Srednjobosanske šume – podvlači Hajić.