fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Fadil Novalić: Nećemo više uvoditi restriktivne mjere

Ako bude drugog vala korona virusa, sasvim sigurno naše mjere neće biti restriktivne. Na naše opće zadovoljstvo, stanovništvo se pridržavalo svih mjera i sada postoji individualna odgovornost, kazao je nakon sastanka u Vladi Zeničko-dobojskog kantona premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Vlada ZDK-a, istakao je Novalić, najavila je da će im poslati “spisak svih mjera koje više ne treba uvoditi jer, nažalost, djeluju negativno na ekonomiju”.

“Moja je vlada ostvarila dovoljno resursa da pomogne kantonima i opštinama da ovaj proces vodi. Ona je to uradila potpuno zadovoljavajuće i opet će to uraditi”, odgovorio je Novalić na novinarsko pitanje da li ima podršku da bude na čelu te vlade u slučaju drugog vala pademije koronavirusa.

Podsjetio je da su ponovo u posjeti ZDK-u, koji je „barometar zbivanja u prosječnim kantonima“, jer je ZDK industrijski kanton pa se i „neke zakonitosti preslikavaju u istoj mjeri i na ostale kantone“. To je, kazao je, važno u odnosima Vlade FBiH i kantona.

“Sada nastupa malo duže vremensko razdoblje gdje trebaju neke dugoročne mjere, za razliku od ovih koje smo prošli sa kratkoročnim mjerama, a za koje smo rekli da je Vlada FBiH jako dobro odgovorila. Naročito ZDK, gdje se prva pojavila pandemija i ovdje su stečena prva iskustva oko suzbijanja pandemije”, istakao je Novalić.

Podsjetio je da Vlada ZDK svojim mjerama podupire ekonomska zbivanja u tom kantonu.

“Mislim da ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade FBiH imati transfere nižim nivoima vlasti. Ovaj kanton sljeduje oko 31,8 miliona KM, što će biti značajna potpora”, kazao je Novalić.

Zbog investicija koje ni u vrijeme koronavirusa nisu stale, podvukao je premijer FBiH, ZDK je na neki način bio i privilegiran, jer su „davno ugovorena sredstva za izgradnju koridora Vc“.

Završava se, napomenuo je, glavni projekat i za trasu koridora kroz ZDK na dionici Ozimice-Tešanj, za koji će biti utrošeno oko 200 miliona eura.

Razgovaralo se i o uvezivanju staža za radnike nekoliko preduzeća te o „sistemskom načinu rješavanja uvezivanja staža, odnosno poravnavanja obaveza koji su načinili rudnici“.

“Novo restruktuiranje rudnika mora da ih dovede u funkcionalno i tržišno održivu poziciju”, poručio je Novalić.

Premijer ZDK Mirza Ganić istakao je da su se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDK-a obratili stečajni upravnici, odnosno direktori preduzeća KTK Visoko, Rudstroj Kakanj i Krivaja Zavidovići.

“O tim smo zahtjevima razgovarali, jer je Vlada FBiH uplatila značajna finansijska sredstva za regulisanje obaveza po osnovu PIO-a, a ostao je mali dio sredstava koji se odnosi na zdravstvo. Ono što je problem je što ugovor s Vladom FBiH ističe 30. juna pa je ostalo veoma kratko vrijeme za rješavanje tog problema, koji je tebalo riješiti u proteklih pet-šest mjeseci”, kazao je premijer Ganić.

On je napomenuo da su u tom kantonu „navikli živjeti sa koronom i organizirati privredni život“ te da im je bitno otvaranje javnih radova, što je u nadležnosti Vlade FBiH. Izrazio je nadu da će Elektroprivreda BiH uskoro ponovo pokrenuti investicije na izgradnji HE Vranduk i Janjići kod Zenice.

“Što je bolje punjenje budžeta, mi imamo mogućnost da ispunjavamo svoje zakonske i ustavne obaveze. S aspekta punjenja budžeta, ZDK, nažalost, ima smanjeno punjenje budžeta, ali je u odnosu na druge kantone zasigurno ima najbolje punjenje budžeta”, kazao je Ganić, koji je izrazio nadu da će finansijska sredstva iz kreditnog aranžmana MMF-a značajno stabilizovati likvidnost budžeta ZDK te osigurati sredstva za javne radove.

Delegacija Vlade FBiH, u kojoj su i ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić te v.d. direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, zaputila se nakon sastanka u sjedištu institucija ZDK u posjedu ZD RMU Zenica, gdje će s menadžmentom tog preduzeća razgovarati o rekonstrukciji zeničkih rudnika.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …