fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

RS plaćala 100.000 KM više po respiratoru, Srebrena malina je Jagodica Bobica

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci govorio je o razmjeri nove afere u RS-u koja se odnosi na nabavku respiratora. Kazao je da se radi o većoj aferi od one koja potresa Federaciju BiH.
Kako je istaknuo na pressu PDP-a, RS je nabavio 50 respiratora za šta je izdvojeno 7,8 miliona KM.

“Putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila je respiratore budžetskim novcem za 157.312 KM po jednom komadu. Nabavna cijena respiratora 59.500 KM što je skoro 100.000 KM više od nabavne cijene. Po tome je afera u Federaciji BiH u vezi sa firmom Srebrena malina jagodica bobica za ovu nabavku”, kazao je Borenović.

On je istaknuo da je 50 respiratora plaćeno 7.856.634 KM, te tvrdi da je to ubjedljivo najskuplje, po najvećoj cijeni u regionu

“I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazetljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18.000 i 27.000 KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po Republiku Srpsku, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenema četiri, pet puta od tržišnih”, rekao je Borenović.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Vjekoslav (Anto) Bućo iz Fojnice

Preminuo je Vjekoslav (Anto) Bućo iz Fojnice u 83. godini života. Ukop i misa zadušnica …