fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Razmatra se opcija ukidanja zabrane kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina

Mjere koje su donesene zbog pandemije koronavirusa na području Federacije BiH se postepeno ublažavaju, a Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva je za Klix.ba potvrdio da će se do kraja sedmice odlučiti o novoj promjeni trenutne mjere kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina.
Trenutno je u Federaciji BiH na snazi mjera koja je ublažena krajem aprila i ona se odnosi na dozovljeno kretanje osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina naizmjenično tokom sedmice.

Dakle, stariji mogu ponedjeljkom, srijedom i petkom izlaziti u šetnju od jutarnjih sati do 14:00 sati, a mlađi utorkom, četvrtkom i subotom od 15:00 do 20:00 sati.

“Trenutno se razmatra opcija da li da se ta mjera u potpunosti ukine ili da se dozvoli ovim osobama da istim danima, naravno ponovo naizmjenično, izlaze napolje, ali da borave po cijeli dan vani, a nedjeljom da bude dozvoljeno svima. To su prijedlozi, a konačna odluka će biti donesena do kraja sedmice naravno uz praćenje epidemiološke situacije”, kazao nam je Čerkez.

Na naše pitanje da li je neophodno da ova populacija i dalje ima određena ograničenja kada je riječ o kretanju iako su mnoge mjere popuštene poput početka rada ugostiteljskih objekata i javnog prijevoza, Čerkez je dodao da upravo sada trebamo biti oprezni.

“Vraćamo se normalnijem životu, ali moramo biti jako oprezni. Vratile su se i Njemačka i druge zemlje, ali svugdje bilježimo ponovne prilične poraste broja zaraženih. Mi smo već ublažili neke mjere, ali sve se to mora raditi postepeno”, pojasnio je Čerkez.

Naglasio je da postoji još manji set popuštanja mjera o kojima bi se također do kraja sedmice trebala donijeti odluka. Između ostalog, riječ je o seniorskom trenažnom procesu, tačnije, treniranju sportista na otvorenom, kao i dozvoljenom broju okupljanja osoba u zatvorenom prostoru. Kako je kazao Čerkez, trenutno je rečeno da će se maksimalno 15 osoba moći nalaziti u jednoj prostoriji, ali najvjerovatnije da će se i ta mjera izmijeniti.

“Vjerovatno ćemo ići i na to da se dozvole okupljanja i više od 15 osoba u jednom prostoru, ali i taj segment ćemo finalizirati krajem sedmice. Trudit ćemo se da se donese mjera da broj osoba bude prostorno ograničen, naprimjer na 10 kvadratnih metara da bude jedna osoba. Dakle, ako je prostorija od 200 kvadrata da u njoj bude 20 osoba, ako je od 300 – onda 30”, poručio je.

Kada je riječ o otvaranju vrtića u Federaciji BiH, Čerkez je istakao da je preporuka Federalnog ministarstva bila da se odobri rad tim ustanovama, ali prema odluci Štaba civilne zaštite ona će biti donesena na kantonalnom nivou.

“Dakle, prema procjeni epidemiološke situacije, kantoni će donositi odluke o početku rada vrtića jer nije u svim gradovima, ali i kantonima epidemiološka situacija ista i pretpostavljam da je to razlog takve konačne odluke”, zaključio je Čerkez.

Pročitajte i ovo

U Busovači neko spojio gradski na lokalni vodovod?! Komunalac radi na otkrivanju…

Iz Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” d.o.o. Busovača potrošačima je upućena u najmanju ruku, začuđujuća informacija …