fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Uputstva za rad kafića i restorana: Ovih mjera se i građani moraju pridržavati

Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, donijet će procedure kako će se organizirati rad.

Pretpostavke su da će stolovi u bašti moraju biti postavljeni tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima. Za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.

Svi objekti moraju osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.

Osoblje mora održavati fizičku distancu od dva metra, a svo osoblje ali i gosti moraju nositi maske i rukavice.

Pravila predviđaju i da piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe.

Također, poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.

Obavezna je dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Napominjemo kako je neophodno osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda u skladu sa preporukama.

Ovakve procedure važe u Bosni i Hercegovini, u manjem bh. entitetu. Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, donijet će procedure kako će se organizirati rad i bit će objavljeno na njihovim stranicama.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …