fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Najavljeno veliko popuštanje mjera u Federaciji

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je u protekla 24 sata zabilježeno 17 novih slučajeva pozitivnosti na novi korona virus. Najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnom nivou.

Dodao je da je u protekla 24 sata testirano 577 osoba.

 

”U protekla 24 sata u FBiH je testirano 577 osoba, kod njih 17 je potvrđen korona virus. Najveći broj ovih slučajeva nalazi se u Zeničko-dobojskoj županiji, u Maglaju i Žepču, i ta dva grada u zadnjih nekoliko dana predstavljaju one lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka. Zaključno s današnjim danom, 21764 osobe testirane su u FBiH , a covid potvrđen kod 973 osobe”, rekao je on.

 

Naglasio je da je 535 pacijenata oporavljeno te da u toku jučerašnjeg dana ”nismo imali nijedan smrtni slučaj”.

 

Potom je najavio veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici.

 

”Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti”, rekao je on.

 

Potom je pojasnio da će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte.

 

”Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori”, naglasio je Pehar.

 

Podsjećamo, ministar zdravstva u Republici Srpskoj Alen Šeranić potvrdio je jutros da je u ovom entitetu testirano 507 uzoraka i da je novi virus korona potvrđen kod još 25 osoba u RS-u. Do sada je u RS potvrđeno 1.068 slučajeva korna virusa, a preminula je 61 osoba.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …