fbpx
Četvrtak , 22 Februara 2024
reumal

Usvojen “korona” zakon: Javne ustanove poput “Reumala” Vlada FBiH neće podržati

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH. Za zakon je u prvobitnom izjašnjavanju glasao 31 delegat, 16 protiv i jedan suzdržan.

Međutim, delegat Igor Stojanović tražio je pojedinačno izjašnjavanje. Nakon ponovljenog glasanja, 32 delegata su bila za, protiv je bilo 15 i tri su bila suzdržana.

Donošenje tog zakona, poznatijeg kao ‘korona zakon’, predloženo je kako bi se jednom sinhoniziranom akcijom prepoznale sredine na području Federacije BiH koje su najviše pogođene pandemijom.

Zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti. Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Ono što je bitno za Fojnicu, Javne ustanove nisu obuhvaćene ovim zakonom, tako da fojnički “Reumal” neće moći koristiti sredstva garantovana “korona” zakonom.

Pročitajte i ovo

FIFA donijela odluku: Denis Huseinbašić može igrati za Bosnu i Hercegovinu!

Zvanična potvrda da veznjak Denis Huseinbašić (22) može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine …