fbpx
Utorak , 26 Maja 2020

Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” je uvoznik kineskih respiratora u FBiH

Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a osim neobičnog posrednika u oči upada i cijena uvezene opreme.
Da je kompanija iz Srebrenice koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća uvoznik specijalizirane medicinske opreme za naš portal potvrdio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija ‘FH Srebrena malina’ d.o.o. a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o.”, izjavio je Kovačević.

Kako se može vidjeti na službenoj stranici direktor “Srebrne maline” je TV voditelj Fikret Hodžić. Na broj telefona koji je naznačen na stranici ove kompanije javio se Fikretov brat Redžep.

“Sve što vam ja mogu trenutno reći je da je to isitna, a da će u narednim danima sve biti trasparentno prikazano”, odgovorio je on na naše pitanje kako je “Srebrena malina” dobila posao nabave respiratora.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 jučer je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao sam premijer Fadil Novalić. On je tada kazao kako je važna pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te im se tom prilikom zahvalio.

“Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uslovima konkurencije na tržištu medicinske opreme. Sa ovom, dosada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje sa pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora”, rekao je premijer Novalić.

Kako je nabavka koštala 10,5 miliona KM prostom računicom lako dođemo da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 hiljada KM.

Iz jednog od specijaliziranih uvoznika respiratora vrhunskih zapadnih proizvođača su nam kazali da respiratori najboljih svjetskih proizvođača sa svim opcijama (proizvođači GE, Draeger, …) koštaju između 70 i 80 hiljada KM. Istina, kod proizvođača respiratora van Kine problem mogu biti rokovi isporuke, a po procjenama na njih bi se moralo čekati do septembra.

U ovom postupku ključnu riječ vodio je Federalni štab civilne zaštite koji na više upita medija u posljednjim sedmicama nije pojasnio uslove niti način odabira uvoznika. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su jednom prilikom kazali da su oni samo izrazili potrebu te da nisu učestovali u daljem procesu.

S obzirom na stanje prirodne nesreće u BiH izazvane pandemijom koronavirusa ranije je donesena odluka o suspendovanju Zakona o javnim nabavkama, pa se umjesto toga primjenjuje postupak direktne pogodbe. Ipak, to nikako ne znači da proces nabavke koji vrše institucije države ne treba biti maksimalno transparentan i u skladu sa normama profesionalnog odnosa.

Pročitajte i ovo

Na Prokoškom jezeru pada snijeg!!!

Nagla promjena vremena je dovela do zahlađenja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Naš Selvedin Softić …