fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Krizni štab FBiH: Razmišljali smo o 1. maju

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez obratili su se danas javnosti i govorili o stanju u Federaciji BiH kada je u pitanju panedmija korona virusa.

“Vrijeme koje je ispred nas je vrijeme kada ćemo morati naučiti živjeti sa ovim virusom. Život niti je stao niti će stati. Nama ova zadovoljavajuća epidemiološka situacija koju smo postigli zahvaljujući zajedništvu i trudu svih stanovnika FBiH ostavlja prostora da neke mjere ublažimo kako bi život mogao teći dalje. Sve dok stručnjaci ne patentiraju i licenciraju cjepivo protiv ovog virusa, on će biti dio našeg svakodnevnog života. Morat ćemo prilagotii svoje ponašanje i svakodnevne aktivnosti toj činjenici”, naveo je Pehar.

Kako je kazao, moramo kreirati naš život na način da vodimo računa o tome da je virus tu i sukladno tome se ponašati.

Čerkez je kazao da je uloga roditelja u ovom trenutku najvažnija.

“Ničiji boravak u prirodi ne ugrožava druge ukoliko se poštuju navedene mjere, da nismo u većim grupama, ukoliko nosimo zaštitnu opremu. U takvim situacijama ne narušavamo ničiju sigurnost. Preporučio bih roditeljima da svoju djecu drže dalje od druge djece i da još jedan period izdržimo u toj distanci. Svi ćemo biti sigurniji, odgovornost roditelja je jako velika. Mi do sada nikad nismo govorili zvanično da je virus oslabio niti to smatramo. Ono što je važno, mjere koje smo donijeli dale su puni efekat i imamo jednu stabilsnot. Uvijek postoji mogućnsot vraćanja mjera. Mjere nisu donesene da ostanu trajno, moramo pratiti realan život”, rečeno je na današnjoj-pres-konferenciji.

Govoreći o 1. maju, Pehar je kazao da je činjenica da je dio građana izašao iz svojih domova pri tome ne pazeći na osobne mjere zaštite.

“Virus nije nestao, virus je među nama. Još jednom apeliramo da se ponašaju sukladno preporukama kriznih stožera. Mi smo razmišljali i o predstojećem prazniku koji dolazi krajem tjedna, pozorno ćemo pratiti ponašanje naših sugrađana u ova sljedeća tri dana i ako bude potrebe dodatno ćemo regulirati i ponašanje svih nas za ovaj produženi vikend”, naveo je Pehar.

Pročitajte i ovo

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne U srcu Bosne i Hercegovine, …