fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Firma iz Kiseljaka odjavila 50 radnika, poslije toga radili nacrno

Drastičan pad broja zaposlenih bilježi se u SBK, a trend otpuštanja radnika iz realnog sektora sve je prisutniji, izjavio je u petak u Travniku ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić.

Govoreći o ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom novog koronavirusa, Hrnjić je novinarima kazao da je teško stanje u svim privrednim sektorima, a naročito u onima kojima je naredbama Kriznog štaba zabranjen rad.

Parafiskalni nameti

– Od 8.200 radnika prije proglašenja stanja prirodne nesreće, pali smo na manje od 6.000, i to samo u sektoru kojem je naredbama Kriznog štaba zabranjen rad. I sve druge privredne grane su u teškoj situaciji i trend otpuštanja radnika sve je veći – istaknuo je.

Podsjetio je da je Vlada SBK utvrdila prvi set mjera za pomoć privredi, koji podrazumijeva brzi rebalans budžeta, formiranje fonda pomoći realnom sektoru, aktiviranje namjenskih sredstava te oslobađanje od parafiskalnih nameta.

Ministarstvo privrede je, kako je kazao, utvrdilo i program raspodjele sredstava, a očekuje se da ga Vlada razmatra iduće sedmice.

– Nakon toga, može ići javni poziv privrednicima za dodjelu tih sredstva – naglasio je on.

Na pitanje novinara koji će novčani iznos biti na raspolaganju za pomoć poduzetnicima, Hrnjić je kazao da je to teško procijeniti, jer “Ministarstvo finansija još nije pripremilo rebalans budžeta“.

Nisvet Hrnjić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Nisvet Hrnjić
FOTO: AVAZ

– Prijedlog Ministarstva privrede bio je da sredstva fonda budu minimalno deset miliona KM. No, ta cifra je kod usvajanja seta mjera izbačena i sada imamo mjere bez tog iznosa – istaknuo je on.

Odgovarajući na upit jesu li sindikati uposlenih u javnoj upravi pokazali dovoljno solidarnosti s radnicima u realnom sektoru, Hrnjić je kazao da je očekivao više.

Naknade s biroa

– Nisu pokazali solidarnost i očekivao sam više. Mislim da je i Vlada ovdje trebalo pokazati dodatnu i neophodnu dozu hrabrosti da u ovom trenutku iskorači hrabrije. Ministarstvo je predložilo taj ton, ali imamo to što imamo. Usvojili smo set mjera i izradili prijedlog programa pomoći – naglasio je on.

Iako su, kako je kazao, određene kompanije bile primorane otpustiti dio radnika, Vlada će pri dodjeli pomoći preferirati one koje nisu otpuštale radnike.

Hrnjić je naglasio da se pojavljuje i jedna vrsta manipulacije u kojoj kompanije otpuštaju radnike kako bi ostvarili naknadu s biroa za zapošljavanje, ali ih i dalje angažiraju za rad nacrno.

– Takvu firmu smo otkrili na području Kiseljaka, koja je to uradila s najmanje 50 radnika. Odmah je sankcionirana i naloženo je hitno potpisivanje ugovora o radu i prijava Poreznoj upravi – naglasio je Hrnjić.

On je najavio da će inspekcija nastaviti kontrole u toj oblasti.

Pročitajte i ovo

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću. U svojoj izjavi, …