fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Legenda o turbetu u Višnjici kod Kiseljaka

Da su naše mahale i kroz historiju bile tlo za priče koje nisu izbrisane pod bremenom vremena svjedoči nam i turbe u mjestu Višnjica kod Kiseljaka.

Piše: Sumeja Ivazović

Za vrijeme vladavine Osmanlija na području Kiseljaka i Fojnice vođene su mnoge bitke, a u jednoj od njih kao šehidi poginuli su petorica braće.

Legenda kaže da je svaki od ovih pet šehida ukopan na mjestu pogibije: u Gomionici, Docima, Begovićima, Višnjici i na Oglavku.

Šehid po imenu Alibaba ukopan je u Višnjici i pored njegovog mezara je izgrađeno turbe.

Narodno tumačenje o ovom šehidu koje je zabilježila u svom djelu „Biti musliman na bosanski način“ etnografkinja Tone Bringa jeste da je ovaj šehid držeći vlastitu glavu u rukama tražio da ga ukopaju tačno na zemlju gdje je stao.

Dr. Bringa je tokom svog boravka u Višnjici za vrijeme rata zabilježila fotografiju na kojoj su žene koje uče tradicionalnu dovu pored turbeta.

Najstariji član porodice Drinjak koja se već desetinama godina brine o turbetu kaže da je turbe prvo napravljeno od ćerpića, zatim od drveta i kao takvo je srušeno 1993. godine.

Godine 2001. mještani Višnjice su obnovili turbe, a „Višnjićka dova“ se uči svake godine sedmog ponedjeljka po Jurijevu.

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …