– Mi smo poduzeli sve one zakonom propisane mjere, možda i više od onog što smo dobili napismeno. Zabranili smo posjete svim našim korisnicima. Niko ne može ući u krug s automobilom izuzev dostave hljeba i lijekova. Naravno, s tim da napravimo dezinfekciju, i prije ulaska uradimo dezinfekciju guma. Napravili smo i trijažni punkt gdje se mjeri temperatura našim radnicima i svi koji dovoze robu, moraju imati rukavice i maske. U nas je zavod otvorenog tipa, ljudi su mogli izlaziti. Išli su u lokalnu zajednicu da kupuju sebi namirnice, da imaju normalni život. Sada smo morali reducirati. Zatvorili smo kapije, sada se jedino može izaći i ući pod kontrolom. Na ulazu imamo dezinfekciju ruku, nogu. Već nekoliko smo puta prali kompletan krug i radili tri puta dezinfekciju uz pomoć vatrogasnog društva, općine Fojnica – govori nam Branko Stanić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići.

Ne smijem ni pomisliti na koronavirus

Dodaje kako su u kontaktu s domom zdravlja, sa kojim je potpisan ugovor za pružanju primarne zdravstvene zaštite.

– Mislim da smo uradili sve ono što je u našoj moći. Međutim, imamo problem, jučer ujutro nam je jedna radnica javila da ima temperaturu. Mi smo rekli da ne dolazi na posao. Odmah smo poslali i druge koji su radili u smjeni s njom prije tri dana dana. Tek je jutros od nje uzet bris i tu su problemi i sada treba čekati rezultate. Možda bi to trebalo ubrzati. Poslao sam radnike kući, a niko im neće uzimati brisove. Jedino ako ova radnica bude ne daj Bože pozitivna, onda će se poduzimati mjere. I tu imamo problem koji nije u našoj nadležnosti. Rado bih platio ako treba testove svih radnika, jer ja imam 312 korisnika, ne daj Bože da tu uđe virus, meni je vješanje – priča nam uznemireno Stanić i dodaje:

– Ja se samo mogu vješati, a onda će biti, ko je šta poduzeo, a šta nije. Mjeri se temperatura radnicima na ulazu. Da li je to dovoljno, nisam stručnjak za to. Neka dođu stručnjaci i kažu. Ja ću sve raditi šta mi struka kaže. Molim Boga da ne dođe do toga i čujem se sa kolegama. Mislim da smo poduzeli sve što znamo. Kod nas su štićenici od 18 godina do sedamdesetogodišnjaka. Imali smo i štićenika od 93 godine. Imamo i osigurane prostorije za ne daj Bože, prostoriju sa 16 kreveta spremnu, i još jednu zgradu gdje možemo staviti brzinski 30 kreveta, ali ja na to ne smijem ni pomisliti – kazuje nam Stanić.

Adis Ramić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, kaže nam da su poduzeli prije dosta vremena sve epidemiološe mjere kada je u pitanju dezinfekcija, deratizacija, higijena.

Počeli šiti zaštitne maske i odijela umjesto papuča

– Već 9. marta smo zabranili posjete. Osigurali smo hranu i lijekove za tri mjeseca. Uveli smo dezinfekciona sredstva na svaki stub zavoda. Obustavili sve aktivnosti koje se odnose na izlazak korisnika izvan kruga Zavoda, znači zimovanje, neke izložbe smo obustavili. Zatim smo našu tekstilnu radionicu, u kojoj se proizvode papuče, preusmjerili i u njoj smo od prvog dana počeli šiti zaštitne maske. Nakon što nam je Općina Fojnica donirala materijal, počeli smo da šijemo zaštitna odijela i to ide u punom kapacitetu u našoj radionici – govori nam Ramić.

– Uposlenike za koje smo imali informaciju da im je neko od srodnika došao iz inostranstva, automatski smo upućivali na godišnje odmore, odnosno, u izolaciju i time onemogućili 15 dana, dok traje potencijalna opasnost, da dolaze na posao. Reducirali smo administrativne radnike, rade od kuće. Sve ono što bi moglo da predstavlja određenu vrstu rizika, mi smo eliminiasli. E sada uzdati se u Boga dragog. Imamo 500 štićenika koji su slabijeg imuniteta, koji troše jaku terapiju, koji su slabi s kondicijom i mi smo jako rizična kategorija. Korisnici su jako dobri. U krugu zavoda smo im organizirali izlaske, šetnje. Zabranili smo radnicima da ulaze na odjeljenja na kojima ne rade. Za sada se borimo. Radimo trijažu svaki dan, radnicima se mjeri temperatura. Namučili smo se dok smo našli beskontaktne toplomjere – rekao nam je Ramić.

Faktor.ba