fbpx
Četvrtak , 22 Februara 2024

Sastanak HDZ-a, SDA i SNSD-a: Postignut dogovor, deblokirano 330 miliona eura

U Sarajevu je završen sastanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA sa dužnosnicima Europske unije i međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Dogovor je postignut te je na taj način deblokriano 330 miliona eura od MMF-a za BiH.

Dogovorena je raspodjela kreditnih sredstava MMF tako što će Federaciji Bosne i Hercegovine pripasti 62 posto, a 38 poisto ide manjem bh. entitetu. Oba entiteta će dati po pola procenta Brčko distriktu.

Podsjetimo, sastanku su prisustvovali predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik, entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Na sastanku se tako riješio spor koji je nastao zbog 330 miliona eura predviđenih novim kreditnim aranžmanom BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Većina članova Fiskalnog vijeća BiH, predstavnici državnih i entitetskih vlasti, potpisali su sporazum o kreditu MMF-a, no Jelka Milićević i Vjekoslav Bevanda, ministri finansija FBiH i BiH, traže da se u sporazum unesu i kantoni. Također, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH zatražio je da manjem bh. entitetu pripadne više od dosad uobičajene jedne trećine sredstava MMF-a.

Pročitajte i ovo

FIFA donijela odluku: Denis Huseinbašić može igrati za Bosnu i Hercegovinu!

Zvanična potvrda da veznjak Denis Huseinbašić (22) može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine …