fbpx
Ponedjeljak , 11 Decembra 2023

Sebija Izetbegović: Molim vas, ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari!

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović poslala je putem Facebooka važnu poruku građanima u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.
“Molim vas da ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari. Ostanite u kućama, bez socijalnih kontakata osim kad su neophodni. Tada obavezno nosite maske i rukavice. Nadala sam se mjerama potpune blokade kretanja u aprilu, u cilju zaustavljanja lanca infekcije. Svjesna sam da bi to bila teška i ozbiljna odluka, možda i teško provediva ali bi, sasvim sigurno, bila efikasna. Ovako se bojim razbuktavanja pandemije. Preostaje mi da pojedinačno apelujem”, poručila je Izetbegović.

Istina je, kako je navela, da samo izolacija prekida lanac infekcije, da maska itekako pomaže, kao i zaštitne rukavice.

“Ne obazirite se na priče o tome da su maske i rukavice nepotrebne. To naprosto nije tačno. Za one koji ne rade sa bolesnicima mogu i platnene, višeslojne maske, koje redovno operete. Dezinficijensi su dobri, a pranje ruku vodom i sapunom je neprikosnoveno. Perite ruke 100 puta češće nego prije. Nema razloga za paniku ali znajte da je izuzetno ozbiljno stanje”, navela je Izetbegović.

Teško je, kaže, ostati zatvoren po ovako lijepom vremenu, ali teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti.

“Hrabrite jedni druge putem velikog broja dostupnih sredstava komunikacije. Budite podrška svima do kojih možete doprijeti. Prozračite stanove i kuće, radite jednostavne vježbe u kućnim uslovima. Pomozite onima koji ne mogu sami nabaviti osnovne potrepštine. Junaci su svi koji budu sačuvali barem jedan život svojom disciplinom. Ovo će biti teška borba, ali će i to proći. Mi u KCUS-u se pripremamo kao da će biti najgori scenarij, a nadamo se najboljem i činimo sve da tako bude. Zato vas sve molim da, umjesto aplauza u 20:00 h (koji jeste dirljiv), budete strpljivi, maksimalno reducirate kretanje, nosite zaštitnu opremu, poštujete ekstremne higijenske propise. Malo vašeg strpljenja za puno sačuvanih života onih koje poznajete i volite, ali i onih za koje nikada niste čuli. Svi su jednako važni. Volimo svoju zemlju i učinimo sve da sačuvamo svaki život”, poručila je direktorica KCUS-a.

Pročitajte i ovo

Ako ne bude mujezina u G.azi, ja ću pozivati na molitvu u određeno vrijeme’: Dirljive riječi sveštenika u G.azi

Kršćanski sveštenik obećava muslimanima u Gazi da, ako u Gazi ne bude mujezina koji bi …