fbpx
Ponedjeljak , 11 Decembra 2023
alija

Alija Mukača: Ne razmišljamo o otpuštanju radnika, ali moramo dobiti pomoć od Vlade FBiH

Jučer su, napokon, objavljene dugo očekivane mjere Vlade Federacije BiH privredi Federacije, koje su osim što su već, uveliko, zakasnile, izazvale i mnogo kontroverzi te su ostavile još više otvorenih pitanja.

Iako već dugo kasnimo za zemljama u susjedstvu, pa čak i za nerealno najavljenim mjerama  iz Republike Srpske, evidentno je da je mnogo nejasnoća ostalo nerazjašnjeno.

Naime, mjere koje su jučer objavljene, mogu se objasniti u nekoliko teza:

  • Platiti će se doprinosi na minimalnu platu od mjeseca marta,
  • Ukida se uplata akontacije poreza na dobit i dohodak, ali ne ukida i sam porez na dobit za 2020., a evidentno je da ce većina ovih kompanija ostvariti gubitak u 2020.
  • Uslov za ovo gore je da je prihod za mjesece januar, februar, mart 2020. manji za 20% od prihoda prva tri mjeseca 2019.

Pitanje: Šta je sa firmama koje su normalno radile do polovine marta i onda im zabranjen rad, i nemaju baš 20% smanjen prihod. Šta je sa njihovim pravom koje nisu sada ostvarile, da li će ostvariti to pravo za april, jer će u aprilu imati smanjen prihod za 100 %??????????

Drugi uslov jeste da se pomaže realnom sektoru, osim Javnim kompanijama i finansijskim institucijama!

I ovdje odmah imamo pitanja i jedan od razloga pisanja jeste upravo ovaj uslov kao i današnja odluka Vlade da Fojnica dobije 0,00 KM pomoći od Vlade FBiH dok Dobretići koji imaju 250 stanovnika su dobili 50 hiljada KM.

Šta je sa firmama koje su samo u svom vlasništvu „Javne“, a sve svoje usluge i prihode ostvaruju na tržistu bez ijedne KM sa nekog budžeta ili donacija.

Naravno, pogađate, mislimo na naš „Reumal“ koji je upravo takav i koji ima 380 uposlenih, Javna ustanova i zabranjen mu je rad Odlukom Federalnog Kriznog štaba  od 20. 3. 2020. godine.

Tražeći odgovore, pozvali smo direktora Aliju Mukaču te nam je u telefonskom razgovoru rekao sljedeće:

„Da, upravo čitam pripremljeni Zakon Vlade FBiH i pokušavam da analiziram sve aspekte mjera. Nažalost, na prvo čitanje bojim se da je Zakon napisan dosta nejasno, pogotovo oko ovih dijelova koje ste naveli te posebno oko dijela koji se tiče vlasništva i zabrane rada.

Ipak , ovo je tek prva objava i ne želim vjerovati da Lječilište „Reumal“ Fojnica neće imati mogućnost apliciranja i korištenja ovih mjera.

Naime, posebno naglašavam da je Lječilište „Reumal“ javna ustanova samo po vlasniku, a da sav svoj cjelokupan prihod ostvaruje na vrlo konkurentnom tržištu naše zemlje, zatim susjednih zemalja te koji predstavlja najvažniji Banjski kompleks koji je od interesa, ne samo za Fojnicu, već je od i interesa i za Kanton i Federaciju BiH, državu pa i regiju.

Također smo i firma kojoj je Odlukama nadležnih organa ZABRANJEN RAD!?

Mi smo već u dva navrata, u zadnjih 15 dana, se obraćali i Vladi Federacije BiH te nadležnim ministarstvima, kako bi im pokušali objasniti ovo što sada Vama govorim.

Kako vidimo u Kantonu Sarajevo pomoć će pružiti i sam Kanton u vidu davanja dijela neto plate pa je očekivati da će i naš Kanton shodno mogućnostima pomoći privredi.

Također, i pored svega želim naglasiti da mi nismo otpustili niti jednog radnika do sada, niti o tome razmišljamo, pogotovo imajući u vidu da smo i do sada prolazili kroz teške periode i krize, ali smo iznalazili rješenja. Važno je napomenuti da je Reumal i do sada opstao upravo zbog tih radnika koje sam naveo i koji čine najveću vrijednost firme i nelogično je razmišljati odmah o njihovom otpuštanju.

Iskreno se nadam da ćemo imati razumijevanja vlasti, kao i da kriza izazvana virusom COVID 19 neće predugo potrajati i dovesti do najcrnjeg scenarija i gubitka 380 radnih mjesta i gašenja „žile kucavice“ privrede opštine Fojnica i velikog gubitka zajednice u cjelini.“

Na kraju, direktor Mukača je kazao da će Uprava društva uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti i mogućnosti  da zadrži  radnike i isplaćuju plaće dok traje ova pandemija, a nadati se da će proći što prije te da će se mjere Vlade Federacije odnositi i na „Reumal“ i pomoći u borbi očuvanja 380 radnih mjesta.

Pročitajte i ovo

Ako ne bude mujezina u G.azi, ja ću pozivati na molitvu u određeno vrijeme’: Dirljive riječi sveštenika u G.azi

Kršćanski sveštenik obećava muslimanima u Gazi da, ako u Gazi ne bude mujezina koji bi …