fbpx
Petak , 3 Aprila 2020

OBUSTAVA javnog prevoza i trgovinskih radnji u Federaciji BiH

Federalni štab Civilne zaštite na 3. vanrednoj sjednici u Sarajevu donio je danas novi set naredbi.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak kazao je da su među donesenim naredbama, i ona kojom se osiguravaju trijažni punktovi sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene i socijalne ustanove.

Donesen je i prijedlog naredbe obustavi javnog prevoza putnika u FBiH – linijskog, vanlinijskog i željezničkog, kao i prijedlog naredbe o obustavi rada trgovinskih radnji u FBiH.

Također, donesena je naredba o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazne zatvora.

Kada je u pitanju naredba kojom se obustavlja rad svih trgovinskih radnji, izuzeci su: prodavnice prehrambenih i higijenskih artikala, ribarnice, apoteke, specijalizirane prodavnice za prodaju i izdavanje veterinarskih i medicinskih proiuzvoda, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizirane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane prodavnice dječije opreme, specijalizirane prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodo i elektromaterijala, logistički distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije.

Solak je naveo da se obustavlja rad otvorenih pijaca, tržnih prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje metar i po, uz poštivanje svih ostalih mjera.

– Iz naredbe o obustavi javnog prevoza izuzimaju se registrovani taksi prevoznici putnika, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača – maska, rukavice, naočale, i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge – dodao je Solak.

Federalna sanitarna inspekcija do ovog je trenutka na 15 graničnih prelaza i Aerodromu Sarajevo donijela 8.413 mjera izolacije za putnike koji su ušli u BiH, odnosno u FBiH, kaže direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ističe da je dosad preko teritorije Republike Srpske sa mjestom prebivališta u FBiH ušla 771 osoba, dok je preko Brčko Distrikta ušlo 60 osoba.

Naglasio je da se od danas postavljaju šatori u FBiH na graničnim prelazima Bijača, Bosanski Šamac i Izačić, s tim da je na Izačiću taj posao već gotovo i završen.

– U pravnom smislu već se pripremamo za posebno rješenje o izolaciji koje će se referisati ne samo na federalni zakon i naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite, već i na odluke Predsjedništva i državnih organa. Tako da imamo sve pravne prepostavke zadovoljene kako bi ovaj obrazac rješenja bio spreman kada ova vrsta karantene bude aktualizirana, a vidimo da će se to desiti vrlo brzo – naveo je Ajdinović.

Kada je u pitanju pokretanje prekršajnih postupaka prema osobama koje nisu poštovale mjere izolacije, iznio je podatak od skoro 50 otvorenih prekršajnih postupaka.

– Kolege iz SBK su nam danas dostavile podatak za 33 osobe, tako da pokrećemo ove prekršajne postupke, ali ne samo ove, nego i one koje se tiču obaveza poštivanja cijena proizvoda koje su utvrđene za 5. mart. Do sada u ovih nekoliko dana imamo ukupno izrečen 41 prekršajni nalog i ukupnu kaznu od 85.200 KM – dodao je Ajdinović.

Pročitajte i ovo

FOJNICA DO SADA SJAJNA: 34 osobe u izolaciji od čega je 22 vozača u međunarodnom transportu

Izvještaj o provedenim mjerama i aktivnostima Štaba civilne zaštite Općine Fojnica na spriječavanju širenja koronavirusa, …