fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Otvorena prva džamija u Sloveniji, munara visoka 40 metara

U Ljubljani je otvoren prvi Islamski kulturni centar s džamijom u Sloveniji. Objekat se prostire na površini od oko 13.000 kvadratnih metara.

Baza ove vjerske građevine je kocka visoka 24 metra s munarom visokom 40 metara. Uz molitveni prostor, kompletan centar sadrži i obrednu umivaonicu te obrazovni, administrativni i stambeni objekat.

Prema riječima muftije Nedžada Grabusa, centar označava prekretnicu za muslimane u Sloveniji, jer će oni konačno dobiti svoje mjesto za bogoslužje i aktivnosti, među kojima se ističe kulturna i obrazovna.

Kamen temeljac položen je 2013. godine dok je prva faza gradnje počela 2015. godine. Gradnja prekinuta 2017. godine, a potom nastavljena prije dvije godine.
Prema riječima Grabusa, najteži dio projekta bila je izgradnja i uređenje imovine na oko 500 metara od ceste koja vodi od Parmove ulice do centra, jer su sve potrebne formalnosti završene prije samo dva mjeseca.

Objekat može primiti 1.400 vjernika. U suterenu se nalaze parkiralište, teretana, restoran i predavaonica. U prizemlju se nalazi džamija s minaretom, kupaonica za ritualno pranje prije molitve te obrazovne, administrativne i stambene zgrade.

Dosad ih je cijeli projekt koštao oko 34 miliona eura, ali do samog kraja radova troškovi će biti veći. Najveću donaciju dao je Katar, a doprinos su dali i vjernici iz Slovenije te drugih zemalja svijeta.

Svečano otvorenje centra uslijedit će u junu. Džamija će biti otvorena za vjernike, dok će naknadno biti saopćeno kada će je moći posjetiti i turisti. Ulazu će, po uzoru na ostale vjerske objekte u svijetu, biti naplaćivan, piše 24ur.com.

Ljubljansku džamiju projektovala je arhitektonska firma Bevk Perovic Architects.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …