fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Fojnički zet dr. Suad Trebinjac – svjetski priznati specijalista fizikalne terapije

Doktor Suad Trebinjac je svjetski priznati specijalista fizikalne terapije koki je prije desetak godina doživio čast da bude nagrađen sa stotinu hiljada dolara za svoj rad u  istraživanja u državnoj bolnici Rashid u Dubaiju.

Doktor Trebinjac je tada nagradu primio iz ruku ministra finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Hamdana.

Nagradu iz ruku šeika prebogatih Emirata Suad Trebinjac je dobio zahvaljujući svojoj studiji o «unaprijeđenoj tehnologiji vibracije», što je naziv tehnologije u fizikalnoj terapiji koja se primjenjuje prilikom rehabilitacije profesionalnih i amaterskih sportaša. «To je potpuna nova tehnologija i nakon što smo konsultirali nebrojeno mnogo studija i istraživanja, odlučili smo se na vlastiti pristup. U suštini, koristimo mašinu kako bi tretirali pacijente koji pate, između ostalog, od hroničnih bolova u leđima i vratu», kazao je tada doktor Trebinjac.

Za razliku od većine njegovih kolega iz BiH, koji su svoje grandiozne karijere napravili kao izbjeglice iz ratom zapaljene zemlje, doktor Trebinjac je iz Sarajeva u UAE otišao tek nakon ratnih godina.

Sa suprugom Fojničankom Amelom, kćerkom hadžije Muharema Imamovića, i kćerkom Lamijom stigao je u Dubai, iako je razmišljao preseliti u SAD, gdje mu živi sestra Alma Marić, također doktorica.

No, od Amerike je odustao nakon što je shvatio kakvu birokratsku torturu bi morao proći da ponovo stekne liječničku diplomu.

U Zaljevu su bez problema priznali njegovu diplomu iz BiH.

Kazao je kako su ga na odlazak iz Bosne natjerali isključivo ekonomski razlozi. «Sretan sam ovdje jer nakon rata u Bosni mislio sam kako nemam snage pokrenuti svoj život sa nule», ustvrdio je Trebinjac.

Doktor Trebinjac samo je jedan od nekoliko stotina naših državljana koji uživaju veoma visok ugled i status u ovoj zemlji.

Ugled doktora Trebinjca se dokazao i kada je postao član ekspertnog tima FIFA Medicinskog centra gdje im na rehabilitaciju dolaze vrhunski fudbaleri iz cijelog svijeta, a pogotovo iz Liga Petice.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …