fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

SJEĆANJE NA DIVNOG FOJNIČANINA: Noćni uspon na Prokoško jezero – “Haris Nalčo”

Noćni uspon na Prokoško jezero – “Haris Nalčo”

Još jedna od, u nizu planiranih i uspješno organiziranih, aktivnosti Planinarskog društva “Vranica” Fojnica je i “noćni zimski uspon na Prokoško jezero – Haris Nalčo”!

Ovaj tradicionalni i neobično zahtjevan uspon od prošle godine nosi naziv po tragično preminulom, dugogodišnjem članu i volonteru PD “Vranica”, Harisu Nalči!

Okupljanje učesnika je bilo u subotu veče u Fojnici, a na uspon se ove godine krenulo u 18:00 sati.

Zbog ograničenih smještajnih okolnosti, broj učesnika je bio ograničen, mada je interes bio i ove godine izuzetno velik!

Na uspon se prijavilo 40 planinara iz raznih gradova u BiH (Visoko, Kakanj, Sarajevo, Kiseljak, Kreševo, Zenica), kao i iz Hrvatske (Dubrovnik) i Engleske (London)!

Sa čeonim svjetiljkama na glavama i predvođena najiskusnijim planinarima, ekipa je krenula na uspon sa lokaliteta Jezernice i za dva sata hoda došli do Prokoškog jezera, gdje su dočekani sa impresivnim vatrometom.

Topli ambijent u kolibama, svijeće i planinski čaj je ubrzo otklonio umor sa lica učesnika, a poslije ukusne večere, nastavilo se sa druženjem, uz pjesmu i gitaru, do ranih jutarnjih sati.

Samir Krivdić iz Visokog, je i ove godine zabavljao svojim neiscrpnim repertoarom pjesama i viceva i on je “glavni krivac” što se malo, ili nikako, spavalo!

Treba posebno istaknuti veliko zalaganje ekipe, koja je bila zadužena za doček i logistiku (Envera, “Dače”, “Koleta” i Đavida) i što je sve prošlo u savršenom redu!

Sutra dan, u nedjelju jutro, koristeći lijepo i sunčano vrijeme, petnaestak najupornijih planinara se odvažilo i na dodatan uspon, na drugi po visini vrh Vranice, Ločiku, koji je visok 2107 m n/v.

Za uspon i povratak grupi je trebalo četiri sata pješačenja, gazeći visok snijeg!

Povratak sa Prokoškog je uslijedio u popodnevnim satima, obogaćeni novim iskustvima, sklopljenim poznanstvima i lijepim uspomenama!

Pročitajte i ovo

U temelje BiH ugradili su svoje živote: Šehidima se nikada u potpunosti nećemo moći odužiti

Drugi je dan Bajrama, Dan je šehida. Trajna je obaveza sjećanje na žrtvu najboljih sinova …