fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Pomozimo našem mladom Fojničaninu Farisu Kršiću da odbaci bol i štake

Naš učenik prvog razreda gimnazije informacionih tehnologija Faris Kršić, od ranog djetinjstva ima značajne zdravstvene probleme.

Naime, u dobi od osam godina, tokom trećeg razreda osnovne škole, na Farisu su se počele primjećivati promjene, koje su su ogledale u vidu naglašene bljedunjavosti lica, nepravilnog držanja tijela, položaju nogu u hodu, otežanom trčanju i niz drugih promjena koje su s vremenom postajale vidljivije. S tim promjenama su se javljali i bolovi. U isto vrijeme, krenula je lavovska borba Farisovih roditelja po raznim kliničkim i rehabilitacionim centrima, kontinuirana stručna fizikalna pomoć u porodičnom domu i niz drugih aktivnosti u cilju efikasnog pronalaska lijeka. Uz sve navedeno, bolest je sve više uzimala maha.

Međutim, danas je Faris došao do stadija da svakodnevno trpi bol pri mirovanju i kretanju, te ograničenog kretanja potpomognutog štakama, bez oslonca na desnu nogu, koja je kraća za oko 2,5 cm.

Raduje nas činjenica da su se stekli uslovi kojima su doprinijeli Farisova tjelesna i dobna razvijenost, za složenije operativne zahvate koji će mu odbaciti bol i štake.

Zbog toga je neophodno izvesti hitnu operaciju desnog kuka, odnosno ugradnju bescemnetne endoproteze kuka.

Zbog složenosti zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, zahvat je potrebno uraditi u Republici Hrvatskoj gdje se ova operacija radi s izuzetnom uspješnošću na Specijalnoj bolnici za ortopediju i opću hirurgiju dr. Nemec, Matulji.

Po osnovu predračuna iz bolnice, troškovi operacije iznose 53700 kn, odnosno oko 14 hiljada KM. Farisova porodica, kao i većina drugih porodica u Bosni i Hercegovini, nije u stanju samostalno obezbjediti navedeni novac za operaciju.

Termin operacije je već predviđen/zakazan i to je 13. januar 2020. godine.

Imajući u vidu, da je Faris ostao uskraćen za mnogobrojne aktivnosti u kojima uživaju djeca i mladi, a roditelji u sretnom praćenju odrastanja svog djeteta, želja da mu pomognemo da u nastavku života ne zaostaje u vršnjačkim aktivnostima je samim tim i veća.

Kao i do sada, učenici i uposlenici SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica pokreću aktivnosti unutar škole od ponedjeljka 09.12.2019. godine, kako bi pomogli našem Farisu da živi bez boli i štaka.

U prilogu teksta je i medicinska dokumentacija, kao dokaz navedenih činjenica.

Svi koji žele pomoći Farisu Kršiću mogu to učiniti i direktnom uplatom novca na Farisov račun (za uplate iz BiH):

Primalac
Kršić Faris

Svrha
Za operaciju

Račun banke (Sparkasse Bank dd BiH)
1994706047208902

smsfojnica.com

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …