fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Mensur ef. Pašalić u Australiji posjetio i Fojničanina Mustafu Varku – najvećeg postratnog fojničkog vakifa

Prije dvije godine smo pisali kako smo sve rjeđe i rjeđe u prilici čuti ili čitati o velikom dobročinstvu pojedinaca učinjenom prema svojoj zajednici.

Tada smo govorili o novopečenom vakifu iz Ragala, Mustafi Varki koji je uvakufio kuću u Ragalama i stan u Sarajevu za razvoj džemata i stipendiranje studenata iz ovog džemata.

Tada smo pisali o Mustafinom životopisu te smo kazali Mustafa Varka je rođen 03. oktobra 1939. godine u Fojnici kao sin Ibrahima i Fatime.

U svojoj 25. godini odlazi, „trbuhom za kruhom“, u tada daleku Njemačku gdje je radio kao građevinac. Dvije godine poslije se vjenčao sa svojom suprugom Veselkom – Sekom iz Imotskog.

Godine 1967. napušta Njemačku i odlazi u Australiju gdje boravi pet godina. I u Australiji je nastavio da radi teške građevinske poslove, da bi se 1972. godine vratio u svoju Bosnu i u svoju Fojnicu.

Od 1972. do 1987. godine se bavio taksiranjem, nakon čega definitivno napušta Bosnu i Hercegovinu i odlazi, ponovo, u Australiju gdje živi i dan danas.

Mustafa je primjer čovjeka koji je čitav svoj život posvetio službi u  zajednici. Od njegovog odlaska u Australiju u grad Liverpool, potpuno se posvećuje afirmiranju i razvoju bošnjačke i islamske zajednice u toj oblasti.

Aktivno je svojim donacijama učestvovao u kupovini zemljišta, 1993. godine, u mjestu Smithfield, Liverpool za potrebe bošnjačke zajednice.

Kao što smo već pisali, naš Fojničanin Mensur Pašalić se nalazi u Australiji na službenom putovanju, ali je iskoristio priliku da posjeti našeg Mustafu te iskoristio priliku da mu uruči prigodne poklone od strane džemata Ragale koji su mu poslali prelijepu panoramu Ragala sa džamijom.

Mustafa je iskazao radost susretom i poselamio sve džematlije Ragala i sve Fojničane.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …