fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Ilhana i Nadža Drinjak: Mlade Kiseljačanke koje plijene pažnju na zelenim terenima

Na fudbalskim terenima često susrećemo dječake braću koji zajedno treniraju fudbal, no dvije sestre i to jako nadarene za fudbal ipak se ne sreću tako često. Zato Vam donosimo priču o dvije sestre Ilhani i Nadži Drinjak, članicama Škole fudbala B.A.A.P Sportivo Sarajevo.

Ove dvije djevojčice dvanaestogodišnja Ilhana i godinu mlađa Nadža fudbal treniraju već dvije i pol godine i jedne su od najaktivnijih članica svog kluba. Dva puta sedmično imaju redovni trening sa klubom, dok vikendom obično igraju prijateljske utakmice kao i utakmice na turnirima. U međuvremenu kada nemaju treninga onda vježbaju kući, u dvorištu (kontrola lopte, slobodni udarci, mini akcije itd.) Ilhana igra na desnoj strani od sredine do napada, a Nadžina pozicija je sredina odakle se ubacuje po potrebi u napad ili u odbranu, imaju izvrstan pregled igre, uporne su, nisu sebične na terenu, fudbal igraju “srcem i dušom”, i maksimalno se zalažu za tim.

Roditelji ovih dviju prekrasnih djevojčica kažu da ih je na početku želja da treniraju fudbal  jako iznenadila ali su ih podržali: “Njihovo zalaganje na prvim treninzima je bilo veliko i mi kao roditelji smo uvidjeli da to nije samo prolazna faza koja će nakon par treninga da splasne. U početku smo utakmice gledali smireno i bez stresa, no kako je vrijeme prolazilo njihova želja za treninzima i igrom fudbala samo se povećavala a mi smo postali velika podrška i vjerni pratioci na turnirima i utakmicama širom Bosne i Hercegovine.” – ističe njihov otac Almedin Drinjak.

Ilhana i Nadža su za ovo relativno kratko vrijeme treniranja skupile brojne diplome, medalje, pehare…, a posebno su im draga učešće na turnirima za djevojčice do 13 godina koje je organizovao Nogometni savez BiH, gdje su zauzele jednom drugo a jednom  treće mjesto, kao i učešće na Međunarodnom turniru za djevojčice do 13 godina u Brun am Gebirge, Austrija.

Na pitanje kako su se uopšte odlučile za treniranje fudbala? Ilhana kaže: “Moji drugovi su mi govorili kao hajde da igraš sa nama, taj poziv mi je bio zanimljiv pa sam nekoliko puta odigrala sa njima utakmicu a oni vidjevši kako igram predložili su mi da odem sa njima na trening, tako sam ustvari i počela trenirati fudbal.

Nadža ističe da opčenito voli sport i da je sportske emisije stalno pratila na TV, a s obzirom da  joj je  otac mnogo pričao o fudbalu počeo ju je sve više zanimati. Jedan dan u školi drugovi su pričali o utakmicama i treninzima i to ju je privuklo da i sama počene trenirati.

Reakcije prijatelja kao i nastavnika u školi na to da treniraju fudbal, s obzirom da i nije baš uobičajno da djevojčice treniraju fudbal, su veoma pozitivne. Ilhana i Nadža kažu da imaju veliku podršku prijatelja i da navijaju za njih kada imaju utakmice.

Zaista je lijepo gledati umjeće ovih sestara na zelenim terenima, a to što su zajedno u timu , kažu, donosi im mnoge prednosti, jer igraju dosta zajedno i kada nisu na treningu ili utakmici, imaju neke svoje skrivene taktike a i znaju u određenoj situaciji kako će ona druga reagovati na terenu. Nekada, istina bude i nesuglasica ali brzo prođu jer ipak sestre su tu uvijek jedna za drugu u svim situacijama.

Ove djevojčice su osvojile i mnogo nagrada a Ilhanina najdraža je upravo ona kada je spletom okolnosti bila na golu i tako dobar “ posao uradila” da je dobila nagradu za najboljeg golmana, iako ustvari nije golman. Najdraža Nadžina nagrada je pak trofej za nesebični doprinos klubu kada su osvojili prvo mjesto na Zimskoj Tango ligi 2018/2019 za 2009. godište.

Na terenu ponekad bude i zanimljivih situacija – anegdota, a Ilhana se sjeća situacije kada su Nadža i njihov drug (koji je golman) igrali u protivničkoj ekipi na treningu, i zezali su je da im ne može dati gol, a onda je naravno postigla pogodak, i time dokazala suprotno… a svi iz ekipe su onda zezali golmana – kroz smijeh napominje Ilhana.

Nadža se pak sjeća situacije kada su jedne prilike igrale utakmicu protiv svog bivšeg kluba u kojem igraju njihovi školski drugovi…drugovi su je zezali kako će oni odnijeti pobjedu… međutim u jednoj brzoj akciji upravo Nadža je dala gol koji je na kraju odlučio o pobjedniku, pa ističe da joj je naravno bilo drago zbog gola koji je dala ali u isto vrijeme joj je bilo žao i drugova sa kojim je nekad trenirala.

Kada su u pitanju planovi za budućnost ove djevojčice imaju jasno zacrtane ciljeve Ilhanin da njena fudbalska karijera ide uzlaznom putanjom i da jednog dana bude najbolja igračica svijeta, dok Nadža želi da jednog dana zaigra i za slavni FC Bayern. Na kraju razgovora sa ovim djevojčicama i njihovim roditeljima g. Almedin Drinjak je istakao i sljedeće: „Želio bih ovim putem da se zahvalim treneru Asmiru Brkanoviću (ŠF Carioce), treneru Elfadu Strugi i trenerici Ameli Bajrektarević (B.A.A.P Sportivo Sarajevo) na zalaganju da svoje znanje prenesu na svoje male učenike, kao i gospodinu Rusmiru Grbi na svemu što čini za naše djevojčice, ali i cjelokupnom timu FTS Football Talent Scouting agencije koji podržavaju i prate djevojčice kako moje tako i sve druge djevojčice i dječake na njihovom putu ka ostvarenju njihovih snova.“

ftsnews.com

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …