fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

KURS INFORMATIKE U FOJNICI: Kandidati imaju mogućnost dobivanja ECDL certifikata

Udruženje “ATIK” Fojnica u saradnji sa preduzećem “Exit” Kiseljak i Turskim kulturnim centrom „Yunus Emre“ u sklopu projekta „Informatičko opismenjavanje mladih općine Fojnica“ pod nazivom Brain Lab organizuje:

  • Kurs na kojem bi kandidati naučili kako upravljati MS Office paketima te koristiti internet i e-mail te stekli mogućnost za dobijanje ECDL (European Computer Driving Licence) certifikata – 30KM mjesečno
  • Kurs programiranja u programskom jeziiku Qbasic koji se prema NPiP proučava u osnovnim školama SBK – 30KM mjesečno
  • Kurs programiranja u programskim jezicima Pascal ili Visual C++ 2010 koji se prema NPiP proučavaju u srednjim školama SBK – 30KM mjesečno
  • Dodatna nastave iz matematike s ciljem pomoći mladim u savladavanju matematičkih oblasti koje proučavaju u nastavi – 20KM mjesečno

Kursevi će se održavati od strane stručnih predavača pri čemu će se kursevi održavati 2x sedmično u trajanju 2x60min, dok će se dodatna nastava iz matematike izvoditi 2x sedmično u trajanju 2x90min (4 školska časa sedmično).

 

Cilj ovog projekta je pružanje mogućnosti dodatnog obrazovanja za one koji žele da se razvijaju i napreduju u drštvu kao i njihovo osposobljavanje za konkurentnost na tržištu rada te samim tim pružanje mogućnosti istim da ostanu u BiH i djeluju u okvirima vlastite države na putu do njenog ekonomskog prosperiteta.

Mladi školskog uzrasta imali bi višestruku korist od pohađanja dodatne nastave iz matematike i informatičkih kurseva prvenstveno zbog toga što bi im isti omogućili lakše savladavanje školskog gradiva, ali i kognitivni razvoj te adekvatnu pripremu za život u informatičkom društvu. Zbog velikog broja neadekvatno opremljenih informatičkih kabineta, neprilagođenog nastavnog plana, ali i vremenske ograničenosti školskog časa na kojem nastavnik u odjeljenjima sa većim brojem učenika nije u mogućnosti da svakom od njih posveti potrebnu pažnju kako bi svladali nastavno gradivo, dodatna nastava i kursevi bi bili idealno rješenje za one koji žele naučiti nastavno gradivo, ali i unaprijediti svoje znanje.

Osim mladih školskog uzrasta, postoji i ona grupa mladih ljudi koja će se odlučiti da potraži zaposlenje, a kako je je informatička pismenost jedan od osnovnih uslova pri apliciranju na većinu poslova u BiH ovaj način dodatnog obrazovanja bi im omogućio veće mogućnosti da budu uključeni u tržište rada. U cilju evaluacije stečenih znanja učesnici ovih kurseva imali bi priliku da polažu test iz oblasti za koje su pohađali kurs te dobiju međunarodno priznate certifikate o poznavanju rada na računaru iz konkretnih računarskih oblasti. U ovu svrhu je uspostavljena saradnja sa organizacijom koja je registrovana za izdavanje ECDL certifikata koji su priznati u svim zemljama EU.

ECDL (European Computer Driving Licence), odnosno u bukvalnom prevodu evropska kompjuterska vozačka dozvola je zapravo svojevrstan prikaz poznavanja rada na računaru, za koji polaznici ECDL kurseva dobijaju validne certififkate od ovlaštenog test centra što poslodavcu bilo u kojoj zemlji Evrope jasno stavlja do znanja koliko je zapravo vaše znanje kada je rad na računaru u pitanju.

Upis je u toku, a za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na e-mail:brainlab251@gmail .com ili na broj: 060/3309-778

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …