fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Mladi i uspješni Fojničani: Adnan Orman – budući oficir Oružanih snaga BiH

Već smo pisali o nekoliko naših mladih i perspektivnih Fojničana koji su svoje visoko školovanje nastavili na prestižnim vojnim akademijama u Evropi.

Također, govorili smo da ih, po završetku školovanja, očekuje vojna karijera u Oružanim snagama naše domovine Bosne i Hercegovine.

Jedan od te plejade mladih Fojničana je i Adnan Orman koji je svoje visoko školovanje nastavio na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Wiener Neustadtu (Novo Bečko mjesto) u  Austriji.

„Terezijanska vojna akademija je najstarija na svijetu koja i dan danas obučava oficire i internacionalnog je karaktera“ – govori nam Adnan.

Adnan je rođen 16. marta 1999. godine u Fojnici.

Sin je Nesiba i Nurke Orman te ima stariju sestru Adelu.

Interesantno je da je Adnan svojim vojnim obrazovanjem krenuo babinim stopama jer je i njegov otac Nesib od 1991. godine bio aktivno vojno lice i prošle godine je otišao u penziju u činu majora.

Adnan je, također, tokom svog osnovnog i srednjeg obrazovanja pokazao veoma zavidne rezultate.

U OŠ „Muhsin Rizvić“ bio je učenik generacije, a u SMŠ „Zijah Dizdarević“ dobio je laskavu nagradu Ponosa generacije.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, 03. septembra 2017. Odlazi na ranije pomenutu Terezijansku vojnu akademiju.

„Školovanje će trajati 5 godina, a po završetku školovanja će nam biti uručene i civilne i vojne diplome“ – ističe Adnan.

Sa Adnanom pregledamo fotografije i videomaterijale sa vježbi te smo se mogli uvjeriti u zahtjevnost obuke kroz koju prolazi.

„Obuka se odvija u ekstremnim uslovima te je psihološki i fizički izuzetno zahtjevna. Ako mogu, istakao bih posebno dva slučaja. Prvi je kada smo marširali bez hrane 70 sati te nismo smjeli zaspati niti pauzirati. Dakle, 3 dana i dvije noći smo samo „na vodi“ bili. Drugi slučaj obuke koju bih izdvojio jeste boravak na Alpama. Boravili smo tri sedmice na Alpama, a dvije noći smo spavali u igloima koje smo ručno pravili na temperaturi -18 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima smo imali i vježbe penjanja uz stijene i druge aktivnosti, a cilj je bio PREŽIVLJAVANJE“ – govori nam Adnan.

Adnan nam govori da sa njim na akademiji boravi još devet momaka iz Bosne i Hercegovine te da imaju lijepe prijateljske veze.

Po završetku školovanja, Adnan će automatski dobiti čin potporučnika i bit će uposlenik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Volio bih da se što više mladih ljudi odluče za vojnu karijeru jer vojska izgrađuje i karakter, a daje priliku i za životno i profesionalno usavršavanje“ – poručuje Adnan.

Za kraj, ne možemo, a da ne spomenemo dva Adnanova hobija, košarku i harmoniku.

Adnan fantastično svira harmoniku i merak je slušati njegove izvedbe sevdalinki, a i sam Adnan kaže da najviše voli svirati sevdalinke i kola jer ima osjećaj da time daje doprinos očuvanju naše tradicije i kulture.

Na kraju, pogledajte fotogaleriju kojom smo pokušali uhvatiti samo djelić izuzetno aktivnog Adnanovog života.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …