fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Direktor Zavoda Pazarić za 4 mjeseca inkasirao 30 hiljada KM

Trenutni Upravni odbor (UO) Zavoda Pazarić imenovan je u novembru 2018. godine i jedan od prvih poteza bio je razrješenje tadašnjeg direktora Jasmina Ćerimagića, koji je penzionisan.

Poziciju direktora preuzela je Senada Muharemović iz reda zaposlenika, do raspisivanja konkursa i imenovanja novog direktora. U maju 2019. za direktora, na mandat od četiri godine izabran je Redžep Salić, koji je prije nekoliko dana iznio šokantne tvrdnje o stanju u toj ustanovi.

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić

UO tvrdi da se prilikom primopredaje dužnosti između Ćerimagića i v.d. direktorice Muharemović nije moglo utvrditi stanje investicija u toku. Poručuju da su obavljena vještačenja i neophodne mjere za zaštitu imovine Zavoda. Angažiran je i advokat radi pokretanja sudskog spora i naplate štete.

Upravni odbor kategorično negira tvrdnje direktora Salića da je finansijski izvještaj za 2018. “friziran”.

“U pogledu izjava direktora da su korisnici neuhranjeni, gladni, prljavi, ovaj UO isto negira, budući da Zavod postoji 70 godina, a kojeg su u kontinuitetu obilazili ministri, direktori, inspektori, razni donatori, ombudsmeni, koji su sačinili specijalni izvještaj o stanju prava osoba s intelektualnim poteškoćama, gdje konstatuju određena poboljšanja u ustanovama u odnosu na prethodni izvještaj”, poručuju iz UO.

Naglašavaju da je kontinuirani dug i potraživanje Zavoda za naplatu naknada za smještaj korisnika oko milion KM.

“Zavod i pored navedenog duga nije u alarmantnom stanju kako se to predstavlja u javnosti. Korisnici su zbrinuti u skladu sa potpisanim ugovorom o uslovima smještaja, plaće se isplaćuju redovno kao i ostali troškovi Zavoda”, saopćili su iz UO Zavoda.

Poručuju da se na zvaničnoj stranici Zavoda mogu vidjeti i afirmativne aktivnosti. Također navode da su pored oštećenog kupatila i plafona u objektu u Pazariću, mediji mogu obići i objekte Ramići I i Ramići 2 u kojima je smješten 71 korisnik u savremenim objektima.

“Ovaj UO nema saznanja o navodnoj trgovini kurbanima u Zavodu, niti smo odobravali prijem kurbanskog mesa. Senzacionalno iznošenje tvrdnji da je u Zavodu ogroman kriminal smatramo neprimjerenim, neodgovornim i ishitrenim. U vezi kritika iznesenim na račun članova UO želimo upoznati javnost da smo u izvršavanju propisanih nadležnosti odgovornim radom spriječili nezakonito trošenje sredstava Zavoda u visini većoj od naknade koju smo ostvarili u dosadašnjem radu“, ističu članovi UO.

Ipak, ne negiraju da u Zavodu postoje problemi, posebno u pogledu zapošljavanja stručnog kadra koji se teško opredjeljuje za rad u ustanovama ovog tipa.

Neprijatno smo iznenađeni istupima direktora Salića u Parlamentu FBiH, s obzirom da je za svoj rad u periodu od 10. maja do 13. septembra ostvario plaću (četiri prosječne plaće u FBiH mjesečno) i naknade u visini od 30.571 KM, a što dokazuje da situacija u Zavodu nije ni približno teška kako je to direktor predstavio”, naglasili su.

Također tvrde da su naknade članova UO zaslužene, a da su seznacionalistički istupi direktora Zavod doveli u nezahvalnu poziciju i proizveli teško popravljivu štetu.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …