fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Još jedna uspješna priča iz Fojnice: Nermin Omanović sa svojom firmom “Fojnica Milk” osvaja tržište

Nermin Omanović je prije nekoliko godina započeo obiteljski biznis u Fojnici, nastojeći osigurati egzistenciju sebi, ali i brojnim farmerima sa područja ove općine.

Za kratko vrijeme, ”Fojnica Milk” je postala poznato ime u preradi mlijeka i proizvodnji tradicionalnih mliječnih proizvoda. Priča ove kompanije je jedna od uspješnih primjera razvoja bosanskohercegovačke poljoprivrede.

”Ono što treba posebno naglasiti kada je u pitanju naša proizvodnja jeste to da smo i dalje bazirani na tradicionalnu recepturu i proizvodnju baš onako kako se radi u domaćinstvima s tom razlikom da se naša proizvodnja odvija u higijenski kontroliranim uvjetima pod stalnim veterinarskim nadzorom kao i stalnom laboratorijskom kontrolom, kako kvalitete, tako i higijenske ispravnosti naših proizvoda”, kazao je Nermin.

”Mlijeko koje prerađujemo sakuplja se dnevno i to od petnaestak kooperanata uglavnom sa okolnih farmi. Dnevno se sakupi oko 700 litara.  Naš moto je da uvijek kvalitetu stavljamo ispred kvantiteta, a mišljenja sam de se jedino tako možemo upustiti u borbu na tržištu sa velikim industrijama. Tri bitna faktora koji se moraju zadovoljiti da bi se mogao proizvesti kvalitetan, prirodan proizvod su: kvalitetna sirovina, pravilna prerada i kratak put od mužnje do stola”, pojašnjava.

Fojnički svježi, dimljeni i masni sir prepoznali su kupci širom zemlje, pa se danas proizvodi Omanovića mogu pronaći u većim tržnim centrima, ali i manjim trgovačkim radnjama zdrave hrane.

”Danas zapošljavamo sedam radnika. Želimo povećati kapacitete na 2000 litara dnevno u preradi. To traži ulaganja u nabavku opreme i proširenje objekta. Uspješno surađujemo sa USAID/Sweden FARMA II projektom na usvajanju standarda i razvoju proizvodnje. Nadamo se realizaciji i novih aktivnosti kojim ćemo proširiti proizvodnju na polutvrde i tvrde sireve”, dodaje Nermin.

Nermin želi da priča ”Fojnica Milk” bude putokaz drugim mladim ljudima da se okrenu biznisu i pronađu svoj model koji će im osigurati egzistenciju u domovini.  ”Ukoliko imate neku ideju za pokretanje vlastitog biznisa nemojte se bojati da je pokušate realizirati. Nemojte odustajati na prvoj prepreci, jer u svakom poslu bude situacija kada mislite da se nalazite u bezizlaznoj situaciji i da je jedino mrješenje da odustanete i da, nažalost kao mnogi, sreću potražite u nekoj drugoj državi. Međutim iz osobnog iskustva znam da treba biti uporan i strpljiv, jer uspjeh ne dolazi preko noći a uvijek se nađe neko rješenje”, dodaje Nermin.

Bljesak.info

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …