fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Fojnica: Promocija knjige kolumni “Šta je život bez dušmana” autora Gojka Berića

Knjiga kolumni “Šta je život bez dušmana” autora Gojka Berića objavljena u izdanju autora i dnevnog lista “Oslobođenje”, predstavljena je večeras u Fojnici u prelijepom ambijentu bašče porodične kuće Sudžuka.

O autoru i njegovom djelu govorio je novinar Emir Habul koji je govoreći o Gojku Beriću rekao da je on uvijek bio svoj, da je bio poseban, prgav, da se nije trudio da se dopadne. A kad je riječ o pisanju, Habul je istakao da je Berić novinar koji se svakom svom tekstu detaljno posvećivao, jer ne trpi površnost.

“Šta je život bez dušmana”, ustvrdio je Habul, knjiga je koja se može uvijek čitati, a neke kolumne bit će aktuelne i za 50 godina.

Knjiga govori o Bosni, periodu tranzicije gdje je Bosna i Hercegovina u centru pažnje koja nije tijesna ni za jedan narod.

Kako je autor kazao „misija ove knjige je borba protiv nacionalizma i šovinizma.“

Gojko Berić rođen je 1939. u Donjim Vrbljanima. Odrastao je u Mostaru, gdje je završio tadašnju nižu gimnaziju i Mašinski tehnikum. Kao srednjoškolac počeo se baviti novinarstvom. Profesionalni novinar postao je 1962. u mostarskoj Slobodi. Bio je dopisnik “Oslobođenja” iz Mostara i Dubrovnika, a potom višegodišnji kolumnista ovog lista. Dobitnik je niza novinarskih nagrada, među kojima i nagrade “Oslobođenja” 30. august za životno djelo.

Žiri Saveza novinara BiH jednoglasno ga je proglasio za novinara godine 1992. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobio je 2001, potom 2003. nagradu “Oslobođenja” za najveća profesionalna ostvarenja, a 2008. nagradu Društva novinara BiH za životno djelo. Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju dodijelio mu je 2015. priznanje Mimar mira. Objavio je knjige “Smrt u ljetnom Dubrovniku” (1985), “Sarajevo na kraju svijeta” (1994), “Pisma nebeskom narodu” (2000). Godine 2005. objavljuje knjigu “Stanica Haag”, a 2006. “Zvijeri na okupu”. Zagrebački Profil je 2013. objavio Berićevu knjigu “Zbogom XX stoljeće – razgovori sa Ivom Vejvodom”.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …