fbpx
Ponedjeljak , 15 Jula 2024

Medžlis Kiseljak: Reakcija na istupe vijećnice Enele Vuković koja je problematizirala glas ezana

Reagovanje na istupe vijećnice Enele Vuković iz Kiseljaka i medijske natpise u vezi sa ezanom sa Čaršijske džamije u Kiseljaku 

U ponedjeljak, 08.07.2019. godine, Izvršni odbor i Udruženje ilmije Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak razmatrali su posljednje istupe vijećnice Enele Vuković u Općinskom vijeću Općine Kiseljak i medijska pisanja, te smo odlučili napisati svoj stav. Smatramo se pozvanim i prozvanim.

Prije svega, osuđujemo poređenje ezana sa bukom i galamom. Ako ste nas željeli uvrijediti, uspjeli ste. Ako ima neko da zvono crkve smatra bukom i galamom, evo, to unaprijed osuđujemo,  jer su ezan i zvono uvijek bili u Bosni i Hercegovini samo poziv na molitvu.

Moramo vam, vijećnice Enela, priznati da ste nas duboko povrijedili i dužni smo vama i svima koji misle kao vi  staviti do znanja da sa ezanom i molitvom u Kiseljaku neće biti nikavih pregovora. To treba biti svima jasno. Pogotovo jer su sjećanja Bošnjaka u Kiseljaku još friška na sve šta smo doživjeli od onih kojima je smetao ezan. Podsjećamo vas da nam je HVO srušio  svaku džamiju u Kiseljaku i Kreševu do koje su došli od 1993. do 1995. godine. (slike u prilogu)

 Bošnjaci od povratka u Kiseljak nisu još čuli riječi žaljenja niti izvinjenje za ovo, na barbarizmu zasnovano, ponižavanje. Isto tako nas danas vrijeđa vaše poređenje ezana sa bukom i galamom. S druge strane smo uvjereni da ogroman većina građana u Kiseljaku  ne dijeli vaše mišljenje. Ezan nije nikada ugrozio djecu, jer ovih dana su se i naša djeca budila zbog velikih sparina, a ne zbog ezana i zvona sa crkava.

Bilo bi nam draže da ste na Vijeću pokrenuli inicijativu da se urade trotoari/nogostupi na kritičnim mjestima gdje je nekoliko djece u zadnje dvije godine doživjelo nesreće, jer nema metra trotoara, pa djeca nogama stupaju po cesti. Korisnije  bi bilo da ste osmislili neku inicijativu od koje će imati koristi svi građani u Kiseljaku i oni koji dolaze i prolaze kroz Kiseljak, ili inicjativu da mladi iz Kiseljaka zajedno odu u Srebrenicu (Potočare) i Vukovar pa da vas po tome pamtimo. Ovako ste samo, vi i mediji koji su požurili prenijeti vaše stavove o ezanu, nanijeli štetu svima u Kiseljaku i van njega. Korist ćete imati samo vi kod malog broja vaših istomišljenika, jer ste, eto, privukli pažnju na sebe. Žao nam je zbog toga.

Obzirom da se Medžlis IZ-e Kiseljak u zadnjih nekoliko godina sa svim svojim organima trudi popravljati sliku Kiseljaka i vaše istupanje ćemo pokušati iskoristiti da uskoro organizujemo Dane otvorenih vrata te da građane Kiseljaka pozovemo da dođu u naše džamije  da im objasnimo propise naše vjere i zašto moramo učiti ezan pola sata prije izlaska sunca. Mnogi, vidimo to, žive u predrasudama i ne znaju o svojoj, a pogotovo o vjeri drugih oko sebe. Takav je slučaj sa muslimanima, ali i katolicima i pravoslavcima. Nadamo se da će te i vi i svi članovi Općinskog vijeća biti naši gosti. 

Mi nikada nećemo biti dio problema, ali sa vjerom i vjerskim propisima nećemo moći kalkulisati niti pregovarati. 

Izvršni odbor                                   Udruženje Ilmije MIZ-e Kiseljak

Pročitajte i ovo

Irnela Stošić ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju

Irnela Stošić iz Mostara je u životnoj opasnosti zbog metastaza raka maternice. Pozivom na 17043 …