fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

FOTO: Koletova koliba – fojnička oaza mira

Već smo govorili o “Koletovoj kolibi” na Golici kada smo objavili sljedeći sadržaj…

“Nekada, ne tako davno, na lokalitetu Golica na masivu Matorca planine Vranica, je bilo desetak pastirskih koliba, u kojima je bilo veoma živo tokom ljetnih sezona!

Sada se na Golici nalaze samo par koliba u kojima se boravi, dok je ostale debelo načeo “zub vremena” i nisu uvjetne za stanovanje!

Nihad Orman, zvani “Kole”, je na starim temeljima oronule štale, koju mu je darovao djed Numo, prije pet godina započeo temeljitu obnovu kolibe!

Ohrabren od strane prijatelja i uz njihovu fizičku pomoć, “Kole” je do danas uspio završiti 80% predviđenih poslova, tako da je njegova koliba već dobila prve goste!

Treba istaknuti da je cjelokupni materijal, koji je ugrađen u kolibu, trebalo na leđima prenijeti do Golice, jer do te lokacije motorna vozila ne mogu prići! Ova činjenica čini ovu lokaciju posebnom planinskom “oazom mira” !

“Koletovi” mnogobrojni prijatelji preporučuju ovaj novoobnovljeni objekat svim onim koji žele vrhunski odmor i doživljaj u planinskom ambijentu sa prekrasnim vidicima!!

Inače, u kolibi se može smjestiti desetak osoba, a prilagođena je za boravak u svim vremenskim okolnostima, tokom cijele godine!”

U vremenu žurbe, pritiska, svih mogućih i nemogućih poteškoća “Koletova koliba” ne dođe samo kao oaza mira nego je ona i bijeg od svakodnevne, često surove stvarnosti.

Pogledajte fotografije ove prelijepe destinacije…

 

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …