fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Fojnička firma Kara-Drvo uradila najveći dio posla na ponovnoj izgradnji Aladža džamije

Fočanska Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem. Radovi na džamiji privedeni su kraju i pred sutrašnje otvorenje radi se na finaliziranju detalja. Na oslikavanju unutrašnjeg dijela obnovljene Aladže radio je i tim iz Istanbula.

Dio ukrasa oko prozora džamije ostavljen je u izvornom stanju i jedan je od podsjetnika na historiju ove bogomolje, značajne ne samo za vjernike u fočanskom kraju, nego i cijele BiH pa i šire.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, ponovno će biti otvorena za sve vjernike.

Bitno je istaći da je jedna fojnička firma, itekako, zaslužna za ponovnu izgradnju Aladže.

Naravno, radi se o firmi Kara-Drvo vlasnika Elmedina Karahmeta.

Najteže poslove, kao što je izgradnja velike kupole i ostalih kupola te druge radove je radila ova firma, tako da možemo biti ponosni na majstorluk i znanje naših Fojničana te će, ako Bog da, ovaj njihov rad ostati do Kijametskog dana.

Pročitajte i ovo

Kiša iznenadila posjetioce Zelene pijace u Fojnici: Prodavci zadovoljni interesovanjem, ali se žale na zimske mjesece

Kiša je iznenadila posjetioce Zelene pijace u Fojnici danas, raspršujući gužvu koja obično vlada među …