fbpx
Subota , 27 Aprila 2024
roditelji os kiseljak 695x463

Majorizacija bošnjačkih predstavnika u Kiseljaku: U pitanju školstva ovlasti prenesene sa Kantona na Opštinu

Iako je u toku sjednica Opštinskog vijeća Kiseljak, saznali smo da je inicijativa HDZ-a o prenosu ovlasti u pitanju školstva sa Kantona na Opštinu prošla u vijeću.

Za ovakvu odluku je glasalo 11 vijećnika HDZ-a uz pomoć dvojice Bošnjaka Nihada Junuzovića (SDP) i Hikmeta Karasalihovića (DF).

Sedam vijećnika SDA je bilo protiv ove odluke te su suzdržani bili dvojica vijećnika iz HSP-a i HDZ 1990.

Kontaktirali smo direktora OŠ „Kiseljak 1“ Nermina Merhemića koji nam je potvrdio naša saznanja i koji je iskazao ogorčenost usvajanjem ove inicijative.

„Upravni odbor  škole „Kiseljak 1“, Nastavničko vijeće i svi zaposlenici, njih 105, i Vijeće roditelja su bili protiv ove inicijative i naše odluke su dostavljene Opštini. Isto tako, i u Zabrđu, Nastavničko vijeće, Upravni odbor i Vijeće roditelja je bilo protiv inicijative“ – kaže u izjavi za naš portal direktor Merhemić.

Pošto znamo da fojnička SMŠ „Zijah Dizdarević“ ima svoje istureno odjeljenje u Kiseljaku, pitali smo direktora Merhemića kakva je budućnost ove škole koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu.

„Može se očekivati da Opštinsko vijeće kojim kontrolira HDZ zabrani rad SMŠ „Zijah Dizdarević“ u Kiseljaku jer su već i ranije pokazivali naznake da će takvo šta pokušati uraditi čime bi željeli natjerati bošnjačku djecu da pohađaju škole u Kiseljaku koje funkcionišu po hrvatskom nastavnom planu i programu“ – zaključuje Merhemić te dodaje:

„Borio sam se i do sada za učenike u osnovnoj i u srednjoj školi, tako ću i nastaviti, zajedno sa roditeljima, zbog dobrobiti naše djece. Načelnik Mišurić pomaže svake godine naše škole, ne mnogo, ali pomaže. Ipak, iskustvo nam nalaže da nemamo povjerenja u to da načelnik i Vijeće imaju potpunu nadležnost nad nama jer do sada se pokazalo da se ne vodi na isti način računa o Bošnjacima kao o drugima što se moglo vidjeti ma primjeru sale i dogradnje škole u Kiseljaku“ – za kraj govori direktor Merhemić.

Kontaktirali smo i nekolicinu roditelja i nastavnika iz Kiseljaka. Neki su već čuli za prolazak ove inicijative, a neki ne.

Ono što je većini zajedničko u prvom reagovanju jeste da su ogorčeni na Vijeće, na majorizaciju predstavnika Bošnjaka te se pitaju da li, nakon što je TV KISS postala TV Herceg Bosne, i Kiseljak pokušava da postane Herceg Bosna u malom.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …