fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

FOTO: Učenici OŠ “Vrhbosna“ iz Sarajeva u posjeti Fojnici

Piše: Haris Zulum

Učenici 7. razreda osnovne škole “Vrhbosna” iz Sarajeva  jučer su bili na terenskoj nastavi iz historije i geografije u Fojnici sa svojim nastavnicima Hajrom Čorović i Harisom Zulumom. Bili su u posjeti Atik džamiji gdje im je nastavnik Haris Zulum održao predavanje o historijskom razvoju Fojnice kroz prošlost, od stare antike, srednjeg vijeka, osmanskog perioda pa sve do danas. U samoj Atik džamiji govorilo se o islamskoj kulturi fojničkog kraja koja je oblikovala način života fojničkog društva. Govorilo se o  razvoju književnosti, pismenosti i islamskoj umjetnosti fojničkog čovjeka što nam dokazuju brojni spisi na arebici, arapskom, osmanskom i perzijskom jeziku. U ovoj džamiji čuva se i stari Kur'an koji je star otprilike oko 300 godina. Osim književnosti,  Atik džamija je svjedok osmansko-orijentalne arhitekture koja krasi Fojnicu.

 Naročito smo spomenuli poznate muderise, šejhove i vakife koji su djelovali u Fojnici. Najznačajnije ličnosti su  Mustafe Hidr ili Hadr, kadija Šaban ef., šejh Husein Zukić, šejh Abdurahmana Sirrija, šejh Abdulvehab Ilhamija Žepčak itd… Oni su kroz instituciju vakufa, džamije, tekije i medrese podigli duhovno fojnički kraj koji je bio prepoznatljiv čitavom svijetu pa čak i sultanu te tako pokazali svima nama kako treba da živi jedan moralan čovjek.

Učenici su mogli da vide i čuju o značaju musafirhane  koja je nastala u drugoj polovini 16. st. Musafirhana je služila za putnike-musafire, trgovce, vjernike itd. Međutim, osima humanitarne svrhe gdje primala putnike tri dana besplatno, ona je služila i za vjerske svrhe jer se spominju također dvojica mevlevijskih derviša koji su prepisali dva Kur'ana u musafirhani.

Osim Atik džamije upriličena je i posjeta Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici, gdje su učenici mogli upoznati historiju BiH od prahistorije, stare antike, srednjeg vijeka, osmanske vladavine i austro-ugarskog perioda. Muzej samostana krasi mnogobrojne zbirke knjiga i kolekcije starih novčića, starih predmeta i rukotvorina, stare mačeve, sablje i puške koje su i u to vrijeme bili prepoznatljivi širom svijeta….

Učenici su bili očarani i njenom prirodom, koju je najbolje opisao naš bh. pisac i putopisac Alija Isaković “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …