fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Bakir Karasalihović iz Kiseljaka jedan od najuspješnijih youtubera u BiH

Petnaestogodišnji Bakir Karasalihović jedan je od najuspješnijih bosanskohercegovačkih youtubera. Osim što se bavi kreiranjem video sadržaja na YouTubeu i društvenim mrežama odličan je učenik devetog razreda OŠ “Kiseljak I”.U YouTube avanturu krenuo je još 2014. godine kada ovaj hobi nije bio toliko popularan kao što je sada. Kao jedanaestogodišnji dječak pomno je pratio mnogo stranih youtubera što mu je dalo motivaciju da krene sa snimanjem. U januaru 2015. godine osnovao je kanal na kojem i dan danas ubacuje svoje video uratke. 

“Moj kanal trenutno broji nešto više od 385.000 pratioca i moju publiku, po YouTube analitici, uglavnom čine osobe od osam do 21 godine. Naravno, više je mlađe publike jer snimam sadržaj namjenjen njima”, rekao je Karasalihović koji je za svoja videa dobio čak dva priznanja od YouTubea.

Prvi Silver Button za strani kanal dobio je 2016. godine, a za domaći krajem 2017. godine. Kaže kako je osjećaj nevjerovatan dok u rukama držite priznanje koje ste gledali samo kod stranaca u njihovim “unboxing” videima.

“Od YouTubea i pregleda, ne mogu se zaraditi neki veliki novci jer je vrijednost naših reklama na YouTube veoma niska, ali naravno, postoje razni sponzori koji kupuju marketinški prostor na našim kanalima i na taj način dolazimo do neke veće zarade”, rekao nam je Bakir. 

Na svom kanalu trenutno ima preko 32 miliona pregleda, a najgledaniji video koji je ikada postavio je pjesma posvećena njegovoj publici “Gledaj me sad”. Budući da youtuberi uglavnom imaju količinu videa koju mjesečno objavljuju, Bakiru to nije bitno i snima isključivo onda kada ima inspiraciju i kada je dobro raspoložen. 

“Snimam kada to stvarno želim, jer u suprotnom, ako snimim video kada sam loše raspoložen, mogu prenijeti negativnu energiju na publiku što stvarno ne želim. Uglavnom snimam izazove i prankove na prijateljima. Većinom nekako spontano dođem do ideje za video, ali nekada se zna desiti da vidim video kod nekog stranog youtubera, pa uradim nešto slično u mom stilu”, objašnjava Karasalihović.

Pratioci njegova YouTube kanala su također aktivni i na njegovom Instagramu gdje ih ima oko 225.000, a sve više ljudi ga zbog njegovog hobija prepoznaje na ulicama širom naše domovine. 

“Volim komunicirati sa svojim pratiteljima. Dio mog hobija/posla jeste da se slikam s njima i komuniciram s njima, a pored toga lijep je osjećaj kada vidite da ste nekom uljepšali dan nakon fotografisanja. Svima je u početku bilo čudno, međutim, sada su se svi navikli i svjesni su da me moraju čekati kada me neko zaustavi i pita za sliku”, rekao je Bakir kojemu je ovaj hobi osim popularnosti donio i neka nova znanja, pa je radeći ovaj posao mnogo naučio o marketingu, partnerstvima i saradnjama. 

Kaže kako je za četiri godine koliko se bavi YouTubeom ostvario preko stotinu saradnji s raznim kompanijama i upoznao mnoge ljude širom svijeta, a za sve buduće youtubere imao je i jednu poruku.

“Da biste bili uspješni youtuber morate biti originalni. Snimajte ono što i vi najviše volite da gledate i ne gledajte mnogo na cifre prvih nekoliko mjeseci jer je na početku najbitnije da pravite jako dobre videe kako bi se izvukli iz mase novih youtubera. Ukoliko idete u školu, nemojte je zapostaviti jer je škola mnogo bitnija od društvenih mreža”, posavjetovao je na kraju našeg razgovora Karasalihović sve buduće youtubere.

Iako je Bakir napisao pjesmu koja je bila na vrhu trendinga u Bosni i Hercegovani, što mu je dalo motivaciju da nastavi dalje tim putem, kazao je da bi se ipak u budućnosti volio baviti programiranjem.


Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …